Fackliga organisationers bidrag till demokrati och välfärd liksom situationen i Ukraina står i fokus när svenska fackförbund denna vecka välkomnar sina europeiska kollegor till Stockholm.
Men det handlar också den viktiga frågan om de miljontals jobb som kommer skapas, omvandlas och försvinna när EU ställer om till nollutsläpp
Det är IndustriAll Europe, den fackliga federationen av europeiska industrifack som kallar till ett tvådagars styrelsemöte i Stockholm. En av huvudpunkterna är antagandet av ett omställningsmanifest (Just Transition Manifesto), IndustriAll Europe:s ståndpunkt om hur den gröna omställningen av våra ekonomier ska kunna ske med hänsyn till alla anställda som måste få stöd när deras kolgruvor läggs ner eller spetskompetensen på förbränningsmotorer inte längre behövs.
EU:s Green Deal och det så kallade Fit for 55 – färdplanen för hur vi ska skära ner på våra utsläpp till år 2030 – innehåller i sig väldigt lite om den sociala sidan av jätteomställningen som väntar. Det är ett arbete som facken driver både på internationell och nationell nivå.
– I Sverige kommer LAS-överenskommelsen och det nya systemet för kompetensutveckling betyda mycket för att göra vår omställning möjlig, säger Therese Koggdal, ordförande för Akademikerna på Volvo Digital&IT och Sveriges Ingenjörers representant i IndustriAlls styrelse.
Att svenska arbetstagare har bra förutsättningar och en given plats i samhället märks under mötet där såväl näringsminister Karl-Petter Thorvaldsson som utrikesminister Ann Linde och förre statsministern Stefan Löfven deltog.
– I många länder riskerar människor livet genom att vara medlemmar i fackliga organisationer, sade Ann Linde när hon talade på tisdagsmorgonen. Men fackföreningar är omistliga delar av demokratin och bidrar genom sitt arbete till att utveckla och bygga stabila demokratier.