Stockholm har el- och effektbrist under särskilda timmar med höga priser, då belastningen på elnätet är som störst. Det leder till höga priser och skapar stora utmaningar för stadens elsystem.
Samtidigt blir elbilarna allt fler och deras kraftiga batterier kan leverera mycket effekt. Oftast står dock bilarna bortkopplade från elnätet, utan kontakt med omvärlden. Nya elbilar lanseras nu inte sällan med en dubbelriktad funktion: de kan inte bara laddas från elnätet, utan strömmen kan också flöda bort från bilen till elnätet. Detta kallas ofta ”Vehicle-to-Grid” eller i kortform V2G.
Sofie Ho och Jakob Chrifi har i sitt examensarbete undersökt potentialen i att stödja Stockholms elnät genom V2G och smart laddning på offentliga parkeringsanläggningar. De har båda läst energi-miljö-management men har kompletterat med olika masterprogram: Sofi Ho har läst Systemverktyg för hållbar utveckling och Jakob Chrifi Hållbart företagande.
Deras examensarbete har fått Sveriges Ingenjörers miljöstipendium. Miljöstipendierna är en överenskommelse mellan Sveriges Ingenjörer och Linköpings universitet som går till exjobb med fokus på hållbar utveckling. I Linköping har Sofie Hos och Jakob Chrifis arbete och sex andra exjobb fått 50 000 kronor vardera.
De har fokuserat på teknisk kapacitet, ekonomiskt värde och affärsmodeller som krävs för att införa V2G på 45 offentliga parkeringsplatser i Stockholm.
– Den tekniska delen är inte det svåra, utan det är standardiseringen, konstaterar Jakob Chrifi och beskriver hur elbilar inte riktigt kan prata varandras eller elnätets språk.
Exjobbet skriver om ”den lokala flexibilitetsmarknaden”, och syftar då på möjligheten att utnyttja elfordon och deras anslutning till elnätet för att skapa balans och flexibilitet i områden där elnäten är särskilt hårt belastade. Här är energibolag, parkeringsoperatörer och fordonsägare inblandade på olika sätt. Dessutom behövs aggregeringstjänster: mjukvara som kan hantera elfordonens bidrag till elnätet och portionera ut dem när och där de behövs.
Examensarbetet handlar inte så mycket om den enskildes upplevelser att dela el från bilen när man laddar i ett parkeringsgarage. Vad bilägaren kommer att märka vid inkoppling till nätet beror på hur affärsupplägget ser ut och om elbilsägaren är beredd att låta bilens batteri dela lite el vid behov.
– Det ser inte ut att ge stora intäkter, eller besparingar på parkeringsavgifterna, för bilägaren. Det kan handla om några kronor under en parkering. Men vi tror att folk är benägna att vilja bidra ändå. Det finns studier som visar på att samhällsnytta och bidrag till elnätets resiliens är viktiga drivkrafter för vissa elbilsägare, säger, Sofie Ho.
Efter en efterlängtad examen har båda fått jobb som ligger i linje med den inriktningen de haft på Linköpings universitet. Sofie Ho ska börja jobba i Stockholm som internationell trainee på Vattenfall, som var det företag som sponsrade deras exjobb. Jakob Chrifi har fått jobb i Stockholm även han: som managementkonsult på Combitech.
Sveriges Ingenjörers Miljöfond får sina medel genom att medlemmar självmant avstår en del av avkastningen från sitt sparande i Swedbank Humanfond direkt till Miljöfonden. Miljöfonden ska enligt stadgarna stödja insatser såsom miljöforskning, examensarbeten eller övriga insatser som syftar till att förbättra den fysiska miljön i Sverige och dess närområde. Vill du som studerar till ingenjör lösa miljöproblem kan du få stöd från Miljöfonden till ditt examensarbete under din studenttid. För att vara behörig ska du vara bosatt i Sverige och är du dessutom medlem i Sveriges Ingenjörer så har du förtur till stöd från fonden. Är du inte medlem så följ länken och ansök om medlemskap.