Sveriges Ingenjörer

Ett av många, små steg mot mer fossilfri el

Det finns många sätt att förbättra energisystemet. Att uppgradera vattenkraften är ett av de bättre. För Sverige behöver mer effekt från alla kraftslag och detta är en liten bit i det stora kraftpusslet. De bästa lösningarna kan finnas närmare än man tror.
Opinion
2025-05-19
Per Norlander, vice ordförande, Sveriges Ingenjörer. Foto: Sveriges Ingenjörer

En extra turbin i ett vattenkraftverk är ett av många sätt att öka effekten i vårt elsystem. Sveriges Ingenjörers vice ordförande Per Norlander besökte kraftverket Rengård vid Skellefteälven där effekten nu dubblerats.

Varför var renoveringen av vattenkraftverket intressant?

Jag ville höra mer om hur kraftbolaget lyckats installera ytterligare en turbin samtidigt som ingreppen i miljön hållits nere. Där fanns ju redan ett vattenkraftverk. Det är en lönsam investering, vilket visar vilken potential det finns i att uppgradera vattenkraften.

Sveriges Ingenjörer har släppt en rapport om hur man kan utveckla vattenkraften. Vad kommer den fram till?

Utgångspunkten är att Sverige har stora behov av fossilfri el till ett rimligt pris och att det är avgörande för den omställning stora delar av industrin nu måste göra. Sveriges konkurrenskraft hänger på om vi lyckas ställa om på ett bra sätt.

Huvudförslaget i rapporten är att dra i gång ett program för uppgradering av den svenska vattenkraften, alltså den som redan är byggd. Genom en rad åtgärder skulle Sveriges kunna öka vattenkraftens effekt med 1 300 MW – motsvarande en kärnreaktor – fram till 2035. Kostnaden beräknas till 35 miljarder kronor. Här tycker vi att staten ska ta fram ett finansieringsförslag, precis som den gjorde med kärnkraften.

Varför just vattenkraft? Det finns ju flera andra kraftslag som kan ge mer effekt till elsystemet.

Självklart är det så. Vattenkraften är ett av flera kraftslag, och alla har sina egna fördelar och nackdelar. Många sätt att generera el behövs för att vi ska kunna elektrifiera samhället och undvika fossila utsläpp. Förutsättningen är att det ska vara prisvärt, tillgängligt och säkert. Ingenjörer kan bidra med viktiga pusselbitar när energisystemet ska utformas för framtiden.

Är det bråttom?

Ja, vi vet att nya miljökrav – inte minst våra gemensamma EU-krav – kommer att göra fossila bränslen dyrare och Sverige behöver minska utsläppen ordentligt.

Inget land ställer som sitt energisystem genom att bara vänta och se. Det krävs därför handlingskraft och snabbhet på många nivåer, inte minst på statlig nivå.

Sveriges Ingenjörer vill peka ut effektiva tekniska lösningar, föra fram förslag till beslutsfattare och komma med nya idéer om hur effekten kan ökas i elsystemet samtidigt som Sveriges konkurrenskraft förbättras. Det vinner vi alla på.

 

Rengårds vattenkraftverk. Foto: Sveriges Ingenjörer