Att täcka åkermark med solpaneler är kontroversiellt, och även lagen sätter gränser. Vill man använda åkermark till något annat kan det bara ske om det finns ett betydande nationellt intresse och ingen annan landyta kan ersätta åkermarken. Därför stoppas solparker ibland i en region som behöver mer energi.
Janeck Opolka har i sitt examensarbete från civilingenjörsutbildningen på Lunds tekniska högskola tillämpat ett sätt att kombinera solpaneler och jordbruk. Han har undersökt en idé med vertikala, tvåsidiga solpaneler som ska sättas upp med ett avstånd som ger möjlighet för befintliga jordbruksmaskiner att passera mellan dem. En tvåsidig solpanel är av en typ där ljuset kan nå solcellerna från båda håll. Exjobbet fokuserar på vindens och solinstrålningens påverkan.
Panelerna kan påverka vinden och det bästa sättet att orientera dem är i öst-västlig riktning. Det ger lite mindre kvällsbelysning av panelerna på sommaren, då elen behövs som mest morgon och kväll. Men fördelen med att kombinera elproduktion och jordbruk överväger.
– Annars kan de inte tävla mot vanliga solpaneler i effektivitet och nytta, säger Janeck Opolka vars examensarbete fått stöd av Sveriges Ingenjörer Miljöfond.
Miljöstipendierna är en överenskommelse mellan Sveriges Ingenjörer och Lunds tekniska högskola som går till exjobb med fokus på hållbar utveckling. I Lund har Janeck Opolkas arbete och nio andra exjobb fått 50 000 kronor vardera.
– Jag ville göra ett examensarbete som byggde på strömningsmekanik och göra mina simuleringar i datorn, säger Janeck Opolka som i exjobbet undersöker hur vind och temperaturer påverkas av långa rader av solpaneler.
Kort sagt ville han undersöka hur det mikroklimat som bildas kan påverka fuktighet, grödor, erosion och kanske även tillväxten på åkrarna.
Hans simuleringar visar att erosionen på åkrarna kan minskas med runt 90 procent om vertikala solpaneler tillåts att skydda åkern från vindarna. Minskad erosion bevarar näringsämnen i jorden, ökar jordens möjlighet att hålla kvar vatten och reducerar behovet av återsådd om fröna blåser bort.
Ett annat resultat som sticker ut är att avdunstningen kan minska med drygt fem procent. Det betyder mer än man först anar: för ett medelstort skånskt jordbruk betyder det 136 000 liter vatten per dag. I tider av torka skulle det göra en enorm skillnad.
– Resultaten talar för att ekonomin blir bra med en kombination av solpaneler och jordbruk. Definitivt inte sämre, troligen bättre. Men det finns förstås många variabler som påverkar avkastningen: vilken gröda det är och det klimat som råder i regionen, säger Janeck Opolka.
Han kommer från ett område i norra Tyskland som är fattig på industri och där jordbruket skulle behöva bli mer lönsamt.
– Jag tror att tänkte lite på min hembygd när jag gjorde exjobbet, säger Janeck Opolka som nu vänder åter söderut och till flickvännen som läser en master i Innsbruck Österrike.
Sveriges Ingenjörers Miljöfond får sina medel genom att medlemmar självmant avstår en del av avkastningen från sitt sparande i Swedbank Humanfond direkt till Miljöfonden. Miljöfonden ska enligt stadgarna stödja insatser såsom miljöforskning, examensarbeten eller övriga insatser som syftar till att förbättra den fysiska miljön i Sverige och dess närområde. Vill du som studerar till ingenjör lösa miljöproblem kan du få stöd från Miljöfonden till ditt examensarbete under din studenttid. För att vara behörig ska du vara bosatt i Sverige och är du dessutom medlem i Sveriges Ingenjörer så har du förtur till stöd från fonden. Är du inte medlem så följ länken och ansök om medlemskap