Sveriges Ingenjörer
Mottagarna av Wimanska priset 2023 Fredrik Strand och Jonathan Karlsson

En kamera som ser om du är säker nog för jobbet

Sveriges Ingenjörer tilldelar Jonathan Karlsson och Fredrik Strand med Wimanska priset 2023 för landets bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. De får priset för sitt arbete med göra arbetsplatser säkrare med datorseende och maskininlärning.
2023-10-12 11:07
Högskoleingenjör
Examensarbete
Wimanska priset 2023
Mottagarna av Wimanska priset 2023 Fredrik Strand och Jonathan Karlsson

Pristagarna delar på 50 000 kronor och får ett diplom av Sveriges Ingenjörer.

På många arbetsplatser krävs säkerhetsutrustning för att få tillträde. Hjälm, särskilda handskar, säkerhetsväst, skyddsglasögon och hörselskydd är några exempel. Bara den som bär rätt skydd ska släppas in. Pristagarna tog sig an säkerhetsproblematiken genom att försöka visuellt identifiera skyddsutrustning genom att kombinera datorseende och maskininlärning. Utgångspunkten är en kamerabild som används för att avgöra om en medarbetare ska släppas in i ett säkerhetsklassat område. Kameran ser om du är säker nog för jobbet.

– Jonathan Karlssons och Fredrik Strands skickliga examensarbete använder den senaste tekniken och visar hur ingenjörskunnandet kan användas för att göra arbetsplatser säkrare med hög tillförlitlighet, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Många olika metoder har använts i exjobbet. Att träna modellerna på att känna igen en människa och hennes utrustning är en viktig del. Människor är generellt sett svåra objekt eftersom de kan ha så olika utseende och poser. Utgångspunkten var att kamerabilden skulle tas i en sluss på väg in på arbetsplatsen. Algoritmerna tränas sedan på olika avstånd för att mäta precisionen. Sammanlagt blev det fyra testfaser där pristagarna försökte uppnå ökad precision.

Systemet de skapade blev – efter att ha tränats på skyddsutrustningens olika delar – mycket exakt. Träffsäkerheten var 99 procent på tre meters avstånd. Pristagarna bedömer att systemet skulle kunna blir ännu bättre om det tränades på precis den skyddsutrustning som används på en arbetsplats.

Jonathan Karlsson och Fredrik Strand tog examen från Högskolan i Halmstad 2022 på högskoleingenjörsprogrammet med inriktning datateknik. Jonathan Karlsson kommer ursprungligen från Värnamo innan han studerade i Halmstad. I dag bor och arbetar han i Göteborg på Eniac Data som erbjuder programpaket till kyrkoförvaltningar. Fredrik Strand växte upp i Landskrona och bor nu kvar och jobbar i Halmstad på byggkonsultföretaget Creacon. På fritiden har han under många år spelat badminton på klubbnivå.

Ur priskommitténs motivering

Utöver de tekniska aspekterna i examensarbetet tar pristagarna upp etiska och juridiska frågeställningar kring den utvecklade tekniken. De visar att de kan tillämpa akademiska kunskaper och metoder på ett relevant praktiskt problem med stor skicklighet och inte minst hur tekniken kan användas för att göra världen lite säkrare.

Kontakta Sveriges Ingenjörers presstjänst för att komma i kontakt med Jonathan Karlssons och Fredrik Strand.

Till toppen