Sveriges Ingenjörer

Pension – ditt livs längsta after work

Pensionen kan kännas väldigt avlägsen och något som du kan börja tänka på senare, men det lönar sig att ha din pension i åtanke genom hela din yrkeskarriär. Glöm inte att pensionen är den lön du får när du slutat arbeta. När du väl slutar gå till jobbet vill du såklart ha så hög pension som möjligt.

Håll koll på din pension

Vad är viktigt att tänka på?

De tre viktigaste faktorerna för pensionen är att arbeta så länge du kan, ha tjänstepension och att betala in skatt. Från 25 års ålder bör du kontrollera att din arbetsgivare avsätter pengar till din tjänstepension. Tjänstepension är den pension som tillkommer utöver den allmänna pensionen och är för ingenjörer oftast den största delen av pensionen. I vissa kollektivavtal är det avtalat att arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension innan 25 års ålder.

Du väljer, men du behöver inte

Du kan själv göra vissa val för hur din tjänstepension ska placeras, om du väljer att inte göra några val så placeras dina pengar i det förvalda alternativet. Hur aktiv du vill vara i förvaltningen av dina pensionspengar väljer du alltså själv.

Även ett litet privat sparande ger resultat på sikt

Förutom den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan du också pensionsspara privat. Det vill säga att du själv lägger undan pengar till din framtida pension. I början av karriären är det sannolikt viktigare för dig att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter eller boende, men till och med en liten slant varje månad kan bli mycket pengar när det är dags att gå i pension.

Det kommer att finnas pengar kvar när du går i pension

En av de vanligaste myterna kring pension är att det inte kommer att finnas pengar kvar när de som är unga idag ska gå i pension. Det stämmer inte. Så länge det finns folk som arbetar och betalar skatt i Sverige kommer det att finnas pengar. Systemet är utformat så att det anpassar sig efter hur det går för Sverige. Är det dåliga tider så sänks inkomstpensionen och i goda tider höjs den. Helt enkelt för att pensionssystemet ska vara hållbart både idag och i framtiden.

Till toppen