Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

180 träffar på

Nyheter 2 december 2021

Innovatörer av havrebaserade livsmedel tilldelas Polhemspriset

Rickard Öste och Angeliki Triantafyllou har genom sina havrebaserade livsmedel lagt grunden till livsmedelskoncernen Oatly, och visat hur livsmedelsinnovationer kan spridas i världen. Nu belönas de av Sveriges Ingenjörer med landets finaste tekniska utmärkelse och en prissumma på 250 000 kronor.

Läs hela
Opinion Debatt 30 november 2021

Rättsosäkra miljötillståndsprocesser hotar Sverige som industrination

När miljölagstiftning och tillämpning hindrar hållbara investeringar drabbar det Sveriges välstånd och miljö. Därför måste systemet för miljöprövningar revideras från grunden. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand tillsammans med övriga representanter för Industrins utvecklingsråd.

Läs hela
Aktuellt 26 november 2021

Hallå där, Oscar Thörn

Vi fick en pratstund med årets vinnare av Wimanska Priset, Oscar Thörn, som har gjort ett arbete för att få fram en AI-styrd trummaskin. Wimanska priset går till den som under året har gjort det bästa examensarbetet på högskoleingenjörsutbildningen.

Läs hela
Aktuellt 26 november 2021

En pratstund med Johan Kreicbergs

Johan Kreicbergs tillträdde i början av hösten tjänsten som chef för förbundets avdelning för Politik och Påverkan, dessutom innehar han den nyinrättade tjänsten som förbundets chefsekonom. Vi fick en pratstund med honom där han berättar om vem han är, vad han kan bidra med och hur förbundet ska utveckla opinionsbildningen.

Läs hela
Ingenjörsvalet 25 november 2021

Nu är det dags att bilda Lista

Inför det stundande Ingenjörsvalet i mars 2022 har det blivit dags att bilda Listor och att kandidera. Registreringen är öppen 25 november – 15 februari.

Läs hela
Aktuellt

Bättre optisk pincett ger Daniel Nilsson Lilla Polhemspriset

Lilla Polhemspriset tilldelas i år ingenjören Daniel Nilsson för hans arbete med optiska pincetter. Priset som går till årets bästa examensarbete på utbildningen till civilingenjör delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion 24 november 2021

Nytt kollektivavtal inom universitet och högskola

Ett nytt kollektivavtal inom universitet och högskolor förlänger anställningstiden för postdoktorer till minst 2 år. Det gynnar särskilt utländska doktorander och forskare som kan stanna kvar och forska i Sverige även efter avslutad doktorsexamen. Sveriges Ingenjörer har varit en av de drivande aktörerna bakom att det nya kollektivavtalet nu kommer på plats.

Läs hela
Nyheter 23 november 2021

Ingenjörsfullmäktige i korthet

Årets Ingenjörsfullmäktige är avslutat och i och med det har fullmäktigeledamöterna beslutat om förbundets verksamhet och riktning för 2022.

Läs hela
Aktuellt Nyheter Opinion 21 november 2021

60 000 fler ingenjörer kan byta jobb

En ny Sifo-undersökning visar att många fler ingenjörer kan tänka sig byta jobb när det går att välja varifrån arbetet utförs. Detta framgår i en rapport över hur distansarbete och ökad lönekonkurrens kan bidra till att lösa arbetskraftsbristen, som förbundet lanserat. Rapporten bygger bland annat på lönestatistik från förbundets medlemmar. 

Läs hela
Nyheter 21 november 2021

Ingenjörsfullmäktige är igång

Nu startar årets Ingenjörsfullmäktige. Under tre dagar träffas de 95 valda ledamöterna för att besluta om förbundets riktning och verksamhet.

Läs hela
Till toppen