Kompetensutveckling ger konkurrenskraftiga företag och attraktiva arbetsplatser. Det tjänar både du, din arbetsgivare och samhället på.
Forskning visar att företag som satsar kontinuerligt på kompetensutveckling för de anställda är mer lönsamma och konkurrenskraftiga, samtidigt som den enskildes anställningsbarhet och utvecklingsmöjligheter ökar. Därför finns det ett gemensamt intresse mellan arbetsgivare och arbetstagare att prioritera och satsa på kompetensutveckling.
Varje medarbetare behöver kontinuerligt utveckla sin kompetens. Arbetsgivarna behöver rekrytera, utveckla, motivera, behålla och utnyttja kompetent personal.
Det finns ingen lag som ger rätt till kompetensutveckling. Det är staten som tillsammans med arbetsmarknadens parter, företag, fackförbund och arbetsgivarorganisationer driver dessa frågor.
Arbetsgivare har ansvar för jobbspecifik kompetensutveckling, samhället för generell utbildning och individen för sin egen kunskapsinhämtning och kompetens.
Även om kompetensutveckling inte är lagstadgat ligger det i både ditt och arbetsgivarens intresse. Arbetsgivaren stärker sin konkurrenskraft genom att se till att varje medarbetare har den kompetens som behövs för utveckling och innovation. Du som anställd kan få mer kvalificerade arbetsuppgifter och bidra till både din egen och arbetsgivarens utveckling. Det finns dessutom en tydlig koppling mellan kompetens, prestation och löneutveckling.
Har du kollektivavtal och en akademikerförening på din arbetsplats finns ofta ett kompetensutvecklingsavtal. Det kan vara att en viss summa per anställd och år som ska gå till fortbildning eller att ett visst antal timmar ska ägnas åt lärande eller praktik.
Med lokala kompetensutvecklingsavtal kopplar man individuella utvecklingsplaner till företagets verksamhet och mål. Det lokala avtalet reglerar också hur utvecklingsplanerna ska följas upp och revideras. Innehåll, former och kvalitetsuppföljning bestäms tillsammans med akademikerföreningen.
Det är viktigt att förening och arbetsgivare gemensamt utarbetar riktlinjer för hur ni ska arbeta med kompetensutveckling i organisationen. Både chefers och medarbetares ansvar behöver vara tydliga.
För dig som individ handlar kompetensutveckling inte bara om att förbli attraktiv för arbetsgivarna, göra karriär och få högre lön. När du kontinuerligt förnyar din kompetens kan du i högre grad välja vilken roll du vill ha i ditt arbete, till exempel specialist, ledare eller entreprenör.
På det mer personliga planet handlar det också om yrkesstolthet, meningsfulla arbetsuppgifter, intressanta utmaningar och möten, kollegial respekt och – ytterst – självförverkligande. Att ta kontrollen över sin egen framtid, helt enkelt.
Tänk på att när du anställdes gjorde arbetsgivaren en investering – i dig. Ställ krav på kompetensutveckling genom årliga utvecklingssamtal. Sätt egna mål för din utveckling och tala om vad du vill. Fråga hur den långsiktiga planeringen ser ut. Fundera över vilka behov har du av kompetensutveckling på ett respektive tre års sikt. Vad vill du arbeta med om ett år och vilken utveckling vill du uppnå?
Även om du är nöjd med din situation just nu är det viktigt att hålla dig uppdaterad inom ditt område och arbeta aktivt för att bredda dina kunskaper, inte minst för en god och relevant löneutveckling.
Läs vår guide till utvecklingssamtalet här.
Vi har också en rad medlemsförmåner för dig som vill utvecklas. Om du vill få råd kring i din specifika situation är du alltid välkommen att kontakta vår Rådgivning på telefonnummer 08-613 80 00.
Är du redo för nya utmaningar? Titta närmare på våra förmåner som kan hjälpa dig att komma vidare i karriären.
Rekryterare använder LinkedIn både för att hitta och kolla upp kandidater. För dig som söker jobb är LinkedIn ett utmärkt verktyg för att presentera sig och även för att bekanta sig med intressanta arbetsgivare och skapa kontakter.
Som medlem hos Sveriges Ingenjörer får du som är yrkesverksam eller sistaårsstudent en kostnadsfri granskning av din LinkedIn-profil. Du får svar på hur du kan öka effekten av din profil och därmed förbättra dina chanser till att få jobbet du vill ha.
Ditt cv och personliga brev ska marknadsföra dig och dina kompetenser. En bra och tydlig utformning ökar dina möjligheter att ta dig till ända till jobbintervjun. Som medlem har du tillgång till kostnadsfri cv-granskning, nyttja det.
När du blivit kallad till en anställningsintervju betyder det att du lyckats väcka ett intresse hos arbetsgivaren. Du är ett steg närmare jobbet. Intervjun som väntar är den viktigaste delen i rekryteringsprocessen, samtidigt som den ofta förknippas med nervositet. Som medlem hos Sveriges Ingenjörer får du möjlighet att träna på att bli intervjuad genom en kostnadsfri simulerad jobbintervju.
Kom vidare i karriären och använd din kompetens på bästa sätt. Vår karriärcoachning hjälper dig att utvecklas och använda din kunskap och talang. Som medlem får du tre samtal med en personlig karriärcoach.
Som medlem är du en del av Sveriges största ingenjörsnätverk. Inom nätverket finns möjlighet att mötas och utbyta erfarenheter i mindre grupper, till exempel om du är chef, egenföretagare eller kvinna. Förbundet består också av distrikt som är indelade länsvis och fungerar som lokalt som ett forum för erfarenhetsutbyte.
Har du en bra idé som du vill ta vara på och utveckla? Då kan du ta hjälp av vår patentrådgivning för att undersöka om idén är din och om den går att skydda.
På Ingenjörskarriär.se kan du läsa om allt som rör yrkeslivet som ingenjör. När du vill söka nytt jobb, ta ett steg i karriären, förbereda dig för lönesamtalet eller har frågor kring ledarskap.
Webbplatsen är ett samarbete mellan Sveriges Ingenjörer och Ny Teknik.
Som medlem har du tillgång till våra seminarier, studiebesök och andra event på temat jobb och karriär runtom i landet.
Logga in och titta på webbinarier och inspelade föreläsningar när det passar dig.
Som medlem kan du ansöka till våra mentorprogram.
Chefsmentorprogrammet är både för dig som är ny i chefsrollen och för mer erfarna ledare. Som deltagare har du möjlighet att utvecklas i din ledarroll och utökar ditt nätverk med andra ingenjörschefer. Läs mer om chefsmentorprogrammet.
Du kan också bli mentor till en nyanländ ingenjör. Du får möjlighet till kompetensutveckling genom att stötta och bidra med din erfarenhet av arbetsmarknaden för ingenjörer i Sverige. Läs om att vara ingenjörsmentor.
Få tillgång till ingenjörsrelaterade nyheter och inspiration om teknik. Som medlem hos oss har du tillgång till Ny Teknik, Sveriges största tekniktidning.
I samarbete med Handelshögskolan i Stockholm Executive Education har Sveriges Ingenjörer tagit fram en unik utbildning som syftar till att stärka förmågan att leda och organisera innovation och affärsutveckling. Programmet riktar sig till dig som är ingenjör och har ansvar för att organisationens innovationer skapar värde för kunder eller uppdragsgivare.
Som medlem får du 50% rabatt på e-kursen Framgångs-acceleratorn med Bengt Kallenberg. I kursen får du bland annat hjälp att ta ut riktningen, sätta mål och skapa en process som tar dig framåt i din karriär.
Boka ett kostnadsfritt samtal med en ingenjörsrekryterare från Poolia Engineering så får du insikt i vad olika branscher söker, hur jobbläget ser ut och vad arbetsgivarna tittar efter utöver utbildning och erfarenhet. Rekryteraren ger dig konkreta tips och råd som stärker dig inför ditt nästa jobbkliv.
En snabb teknikutveckling och ökad globalisering gör att din kompetens blir din arbetsgivares viktigaste beståndsdel för innovation. En viktig förutsättning för svensk konkurrenskraft är att de ingenjörstäta företagen utvecklar innovationer och tekniska lösningar i världsklass.
Att satsa på innovation är därför inte bara ett sätt att behålla sin attraktivitet, utan är i högsta grad ett ekonomiskt beslut. Att vara först i världen kan i den globala konkurrensen vara avgörande för överlevnaden. Brist på rätt teknisk kompetens hindrar företagens expansion och utveckling. Det visar Sveriges Ingenjörers Innovations- och konjunkturrapport från 2018.
Ingenjörerna står för huvuddelen av innovationskraften i sina branscher. Att satsa på dem är lönsamt, inte minst i konjunkturnedgångar då vikten av en ökad konkurrenskraft och innovationsförmåga i företagen är än större. Därför anser vi på Sveriges Ingenjörer att företagen bör fokusera på följande fyra områden för att växa och utvecklas.