Sveriges Ingenjörer

Löneprocessen privat sektor

Löneprocessen i det kollektivavtalade löneavtalet ger er förtroendevalda rättigheter att påverka och följa upp lönestruktur, lönekriterier och löneutfallet i lönerevisionen. Ert uppdrag är att säkerställa att medlemmarna i sina lönesamtal får de bästa förutsättningarna för en god löneutveckling.

Löneprocessens steg

Här beskrivs löneprocessen olika steg. Om ni följer alla stegen har ni goda förutsättningar att kunna tillämpa löneavtalen, genomföra och förbättra löneprocessen. Ni är likvärdiga parter med arbetsgivaren och tillsammans äger ni löneprocessen.

Förhandlingsordningen skiljer sig åt mellan olika löneavtal

Gemensamt för de flesta löneavtal är möjligheten att ha en central lönekonsultation och/eller en central förhandling och i vissa fall även en lönenämnd. Det är främst processfrågor, det vill säga tillämpning av löneavtalet, som kan eskaleras. Notera att det är avtalsansvarig ombudsman som bedömer och beslutar, i varje enskilt fall, om central förhandling eller lönekonsultation ska begäras.

Vår rekommendation är att ni hör av er i god tid till oss om ni anser att löneprocessen inte tillämpas enligt löneavtalet. 

Gör så här om ni inte kan komma överens

Så blir du en bättre löneförhandlare

  • Gå vår digitala grundkurs och vår temakurs om lön.
  • Ta del av webbinarier om lön på Sveriges Ingenjörer Play.
  • Hör av dig till oss så diskuterar vi era utmaningar och förutsättningar.

Grundkurs på webben

Lär dig allt om lön och löneprocessen, varför man ska vara med i facket eller hur du kan använda MBL som verktyg. Vi har vi kursen för dig - och som du dessutom kan gå när det passar dig. Kursen är anpassad per sektor. In the private sector, we also offer the course in English.

Logga in till webbkurs

Sveriges Ingenjörer Play

Titta och lyssna när det passar dig. Via vår playsida kan du lyssna på Ingenjörspodden och se våra inspelade webbinarier när du vill. Fler kommande webbinarier hittar du i vårt kalendarium.

Logga in till Sveriges Ingenjörer Play

Våra kurser

Här hittar du information om innehåll och upplägg för vår fackliga utbildning.

Våra kurser
Till toppen