Löneprocessen i det kollektivavtalade löneavtalet ger er förtroendevalda rättigheter att påverka och följa upp lönestruktur, lönekriterier och löneutfallet i lönerevisionen. Arbetet med lön är en process som pågår hela året och regleras för statligt anställda i RALS-T avtalet.
Ett sätt att definiera mer långsiktiga aspekter är att försöka identifiera vilka framtida utmaningar som verksamheten står inför och vad dessa utmaningar betyder lönepolitiskt. Att verksamheten har en plan och resurser till medarbetarnas kompetensutveckling är en grundförutsättning för att uppnå verksamhetens mål och att vara en attraktiv arbetsgivare.
Använd gärna det partsgemensamma stödmaterialet på Partrådets hemsida.
För att säkerställa en långsiktigt god löneutveckling för medlemmarna behöver vi komma bort från tanken att lön enbart kan ses över i samband med lönerevisionen.
I din fackliga roll kan du uppmärksamma medlemmarna på att det kan finnas fler tillfällen och möjligheter att ta upp frågan om lön, och löneförhandla med sin chef. Här kan du läsa mer om Sveriges Ingenjörers syn på löneutveckling och förslag på andra tillfällen där det kan vara aktuellt att prata lön.
Löneavtalet är ditt bästa stöd under löneprocessen. Avtalet, som löper tillsvidare, är ett processavtal där medlemmens uppnådda resultat och löneutveckling knyts samman i ett positivt samband: lön – motivation – resultat. Avtalet bygger på individuell och differentierad lön, där lönen sätts utifrån sakliga grunder.
En väl fungerande löneprocess knyter på ett naturligt sätt an till arbetsgivarens verksamhetsplanering och uppföljning av mål, resultat och ekonomi. Om ni följer alla stegen har ni goda förutsättningar att kunna tillämpa löneavtalen, genomföra och förbättra löneprocessen. Ni är likvärdiga parter med arbetsgivaren och tillsammans äger ni löneprocessen.
Enligt MBL 11 § har ni som förening rätt att vara med i budgetarbete och förhandla arbetsgivarens budgetförslag gällande löneutrymmet. Och ni har rätt, enligt MBL 19 §, att fortlöpande hållas informerade om hur verksamheten utvecklas ekonomiskt. Använd er av dessa rättigheter, de är viktiga delar för att kunna påverka löneutrymmet.
Budgetramarna påverkar löneutrymmet, och det kan därför vara för sent att först i löneprocessens inledande möte börja fundera och argumentera för löneutrymmets storlek.
Ert uppdrag, som förening, är att argumentera för att akademiker som grupp ska ha ett väl tilltaget löneutrymme i budgeten eftersom de är avgörande för verksamheten.
Var uppmärksam under året på det ekonomiska förutsättningarna och fundera på hur ni kan använda det som argument i det inledande mötet.
Detta är ett samtal mellan chef och medarbetare och kan på olika arbetsplatser ha olika benämningar, t ex utvecklingssamtal, målsamtal eller medarbetarsamtal. I en välfungerande löneprocess finns en tydlig koppling mellan det lönesättande samtalet och utvecklingssamtalet. Utvecklingssamtalet är framåtblickande och fokuserar på kompetensutveckling och målsättning medan det lönesättande samtalet är bakåtblickande och hanterar måluppfyllelse på individnivå. Vad den lönesättande chefen framför i utvecklingssamtalet ska också synas i löneutvecklingen.
Utvecklingssamtalet genomförs mellan chef och medarbetare och ska dokumenteras och utmynna i en skriftlig mål- och utvecklingsplan.
Att det finns en plan för kontinuerlig kompetensutveckling. Det är inte bara en framgångsfaktor för verksamheten, det är också en viktig hörnsten i medarbetarens löneutveckling.
På det inledande mötet planerar och säkerställer ni som förening tillsammans med arbetsgivaren att löneprocessen genomförs enligt löneavtalets intention.
Ert uppdrag i föreningen är att sätta upp mål för det löneutrymme ni önskar och att göra en plan för hur ni ska nå det målet. Saco-S menar att ansvar, kompetens och resultat ska avgöra löneutvecklingen.
Om arbetsgivaren dröjer med att kalla till ett inledande möte, var proaktiva och boka själva in det mötet. Det inledande mötet behöver inte tolkas bokstavligt utan kan vid behov äga rum vid flera tillfällen. Forumet är till både för er och arbetsgivaren – så förbered er väl och ta vara på tillfället.
RALS-T förutsätter att arbetsgivaren kartlägger och analyserar lönerna som underlag till överläggning inför lönerevision. Därutöver kräver diskrimineringslagen lönekartläggning och analys ur jämställdhetssynpunkt. Analysen bör även innehålla arbetsgivarens övriga ambitioner och prioriteringar för t ex kompetensutveckling.
Vår rekommendation är att ni hör av er till oss i god tid om ni anser att löneprocessen inte tillämpas enligt löneavtalet.
Se till att medlemmarna har kunskap om hur lönekriterier och bedömningsgrunder ser ut. Håll inte arbetsgivaren om ryggen utan berätta för medlemmarna hur de resonerar om löneutrymme och lönestruktur. Det är arbetsgivaren som sätter lön och därmed ska ta ansvar för medlemmarnas reaktioner.
Att ha en rutin för vad, när och hur ni kommunicerar med medlemmarna om löneprocessen är avgörande för att kunna påverka resultatet i löneutfallet.
Efter budgetförhandling och inledande möte:
Inför lönesättande samtalen:
Uppföljning av löneutfallet och utvärdering av löneprocessen:
Det lönesättande samtalet är en central del av vårt löneavtal. Det arbete ni i föreningen gör i löneprocessen syftar till stor del till att säkerställa att samtalen följer löneavtalet och arbetsgivarens lönepolicy och lönekriterier. Lönesättande samtal ska vara en dialog mellan chef och medarbetare och det ska finnas en tydlig koppling mellan medarbetarens resultat och verksamhetens mål. Det är av avgörande betydelse att dialogen mellan chef och medarbetare fungerar väl och präglas av hög kvalitet för att löneprocessen ska upplevas som begriplig och transparent.
Lokala parter kan komma överens om en alternativ ordning till den traditionella förhandlingen vid oenighet. Exakt hur den alternativa ordningen ska utformas avgörs av lokala parter, det kan finnas olika sätt att lösa det på som till exempel genom fyrpartssamtal.
Om medlemmen inte förstår motiveringen för ny lön, hur lönesamtalet och löneökningen hänger ihop med prestation, kompetens och utvecklingssamtal kan ett förstärkt lönesamtal begäras. Det är alltså inte missnöjet med nivån på löneökningen som berättigar till ett förstärkt lönesamtal utan hur chefen har motiverat nivån på löneökningen. Uppmana medlemmar som vill begära ett förstärkt lönesamtal att ta kontakt med er i förväg så att ni kan diskutera stöd, förväntningar och roller.
Er fackliga roll i det förstärkta lönesamtalet är att vara ett stöd till medlemmen och verka för en saklig diskussion. Ni deltar tillsammans med företrädare från arbetsgivaren och dialogen ska ske mellan medlem och lönesättande chef. Din roll är varken att godta medlemmens lönekrav eller att göra en egen bedömning av medlemmens bidrag till verksamheten. Det är alltid arbetsgivaren som ansvarar för en lönebedömning gentemot medarbetaren.
Dokumentera hur många som har begärt förstärkt lönesamtal, vad missnöjet berodde på och vilken effekt de förstärkta lönesamtalen gav. Använd det som underlag i nästa steg av löneprocessen, uppföljning/förhandling av löneutfallet och avslutande steget när ni utvärderar löneprocessen.
Vid kvarstående oenighet efter det lönesättande samtalet bestäms lönen slutligen formellt i en förhandling mellan Saco-S lokalt och arbetsgivaren. Lönebildning är en ständigt pågående aktivitet. En förhandling behöver slutföras även vid missnöje. Tänk därför långsiktigt. Allt kan inte hanteras och lösas vid ett enstaka revisionstillfälle.
När chef och medarbetare är överens om ny lön så har de slutit ett avtal. Lönerna för de som är eniga i sitt samtal skall inte hållas inne tills eventuella oenigheter har förhandlats. Avsluta förhandlingen/lönerevisionen och skriv ett protokoll om de nya lönerna, vilket sedan utgör ett lokalt kollektivavtal om lön. Passa samtidigt på att planera för avstämning.
Lönesättande chef meddelar och motiverar den nya lönen till medarbetaren.
Den nya lönen betalas vid det revisionsdatum som framgår i löneavtalet, eller retroaktivt om utbetalningen sker efter revisionstidpunkten i avtalet.
Löneprocessens sista steg är att utvärdera arbetet med löneprocessen.
Gör först en egen utvärdering inom föreningen så att ni inför nästa års löneprocess kan förbättra och utveckla ert arbete. Ni ska också göra en gemensam utvärdering tillsammans med arbetsgivaren, och följa upp det ni kom överens om i det inledande mötet.
Glöm inte att använda centrala parters stödmaterialet på Partrådets hemsida.
Genom att systematiskt samla in medlemmarnas åsikter och erfarenheter från lönesamtalen får ni in ett tillförlitligt underlag som kan användas som stöd och argument i dialogen med arbetsgivaren, med målet att utveckla och förbättra er löneprocess lokalt. Det finns en mall som ni kan använda eller anpassa så att den passar för er.
Medlemsenkät för utvärdering av lönesamtal
Löneavtalet är inte ensidigt utan ägs av båda parter och det är viktigt att arbetsgivaren inte har ensamrätt på tolkning och tillämpning av avtalet. Om ni från fackligt håll är missnöjda med löneprocessen är första steget alltid att påtala för arbetsgivaren hur ni anser att processen borde gå till och försöka lösa det lokalt. Om det inte går att komma överens innehåller RALS-T en förhandlingsordning som beskriver vilka åtgärder som kan vidtas.
Det är främst processfrågor, det vill säga tillämpning av löneavtalet, som kan eskaleras. Notera att det är avtalsansvarig ombudsman som bedömer och beslutar, i varje enskilt fall, om central förhandling eller lönekonsultation ska begäras.
Vår rekommendation är att ni hör av er i god tid till oss om ni anser att löneprocessen inte tillämpas enligt löneavtalet.
Lär dig om din fackliga roll, lön, MBL, varför man ska vara med i facket och mycket mer. Du får grundläggande kunskap för att komma i gång i uppdraget och går kursen när det passar dig.
Titta och lyssna när det passar dig. Via vår playsida kan du lyssna på Ingenjörspodden och se våra inspelade webbinarier när du vill. Fler kommande webbinarier hittar du i vårt kalendarium.
Här hittar du information om innehåll och upplägg för vår fackliga utbildning.
Löneprocessen i det kollektivavtalade löneavtalet ger er förtroendevalda rättigheter att påverka och följa upp lönestruktur, lönekriterier och löneutfallet i lönerevisionen.
Arbetet med lön pågår hela året. Processen kallas löneöversyn och regleras för kommunalt och regionalt anställda i avtalet HÖK T.
Använd statistik som stöd i diskussioner med arbetsgivaren för att säkerställa att lönestruktur, lönenivå och löneutveckling är i enlighet med ert löneavtal.
För att du ska få bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi oss av cookies. För att kunna logga in behöver du godkänna nödvändiga cookies. Vill du göra specifika val behöver du klicka på "visa detaljer" för att kunna spara dem. Du kan alltid ändra ditt cookiemedgivande via länk längst ner på sidan.
Visa detaljernec |
Alla nuvarande och kommande nödvändiga cookies. |
approvedcookies |
Lagrar vilka cookies som godkänts. Denna cookie krävs för att några andra cookies ska lagras. |
.login |
Krävs för inloggning - krypterad information om vem du är. Denna kaka sätts när du loggar in. |
.ASPXROLES |
Krävs för inloggning - krypterad information om vilka rättigheter du har. Denna kaka sätts när du loggar in. |
__epiXSRF |
Skydd för intrång där andra webbplatser skickar in data till denna webbplats och utger sig för att vara en på denna webbplats inloggad användare. |
ASP.NET_SessionId |
Lagring av information på servern kopplat till ditt besök, försvinner när du stänger webbläsaren. Krävs för bland annat inloggning med mobilt BankID. |
.SSOLogin |
Krävs för inloggning när du besöker sidor/funktioner på den tidigare webbplatsen, dvs arkiv.sverigesingenjorer.se. Denna kaka sätts när du är inloggad och förflyttar dig från denna webbplats till den tidigare. |
.EPiForm_VisitorIdentifier |
Använd för att identifiera en unik användare i formulär. |
.EPiForm_BID |
Använd för att identifiera en unik webbläsare i formulär. |
EPiForm_* |
En kaka per formulär och inloggning. Lagrar formulärets status. |
__RequestVerificationToken |
En del i att säkra att inskickad data kommer från en människa. |
Nödvändiga cookies låter dig använda webbplatsen genom att aktivera grundläggande funktioner, till exempel sidnavigering och åtkomst till inloggade områden på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa cookies.
prefs |
Alla nuvarande och kommande inställningscookies. |
hideTopNavigationTip |
Om du stängt informationsbubblan om menyraden. |
hideBar |
Om du stängt bannern bli medlem som visas på vissa sidor. |
pending_insurance_application |
Om du ansökt om inkomstförsäkring används kakan för att visa upp relevant informationstext på mina sidor. |
Dessa cookies används för att webbplatsen ska komma ihåg olika mindre val som du gör, till exempel att du stänger denna cookieinformation, olika notifikationer och liknande funktioner.
tracking |
Alla nuvarande och kommande statistik- och marknadsföringscookies. |
_ga |
Urskiljer användare. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_gid |
Urskiljer användare. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_dc_gtm__UA-34725042-1 |
Begränsar mängden anrop för att föra statistik. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_gac_UA-34725042-1 |
Statistik över kampanjer Sveriges Ingenjörer har i Googles reklamnätverk. |
EPI-MAR-* |
AB-testning. Används för att sammanställa statistik för olika versioner av en sida |
Fr |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
Fbc |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
Fbp |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
UserMatchHistory |
Synkronisering av LinkedIn Ads ID. |
li_oatml |
Identifierar LinkedIn-medlemmar utanför LinkedIn, för annonsering och analys. |
lms_ads |
Identifierar LinkedIn-medlemmar utanför LinkedIn. |
lms_analytics |
Identifierar LinkedIn-medlemmar. |
li_fat_id |
Indirekt identifiering av medlemmar, för konverteringsspårning, personaliserad annonsering och analys. |
li_sugr |
Probabilistisk identifiering av användare. |
U |
Identifiering av användarens webbläsare. |
_guid |
Identifierar användare, för annonsering i Google Ads. |
_BizographicsOptOut |
Används för att avgöra opt out-status för tredjepartsmätning. |
li_giant |
Indirekt identifiering av grupper av LinkedIn-medlemmar, för konverteringsspårning. |
DSID |
Används i funktionalitets- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
test_cookie |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
id |
Används i funktionalitets- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
pm_sess |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
pm_sess_NNN |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
aboutads_sessNNN |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPAU |
Används i marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
ANID |
Används i marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
AID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
IDE |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
TAID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPGCLDC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_dc |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_au |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FLC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_kuid-holds |
Ditt unika användarid, upphör efter 7 eller 90 dagar. |
_kus-holds |
Samlar in information om när ett användarid har synkats med partners till BidTheatre, upphör efter 90 dagar. |
NID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
__gads |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk |
GED_PLAYLIST_ACTIVITY |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
ACLK_DATA |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
RUL |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPGCLAW |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPGCLGB |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_gb |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gac_gb_<wpid> |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_aw |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
1P_JAR |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
Conversion |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
YSC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
VISITOR_INFO1_LIVE |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
VISTIOR_INFO1_LIVE__k |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
VISITOR_INFO1_LIVE1__default |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
Cookies för statistik hjälper Sveriges Ingenjörer att lära oss mer om hur våra besökare interagerar med webbplatsen genom att samla in anonym information. Det hjälper oss att förbättra din upplevelse.
Cookies och sociala media pixlar för marknadsföring används för att följa besökare på webbplatsen för att på så sätt kunna visa annonser som är relevanta och engagerande för enskilda användare.
På vår webbplats använder vi framför allt nödvändiga så kallade sessions-cookies. De hjälper oss att hålla reda på och känna igen din webbläsare. Sessions-cookies lagras inte permanent i din dator, de försvinner när du stänger din webbläsare. För att kunna logga in behöver du minst godkänna nödvändiga cookies.
Vi använder även fasta cookies, som är en kort textfil som gör att webbplatsen känner igen dig vid ett återbesök. I den lagras information så att vissa meddelande, till exempel pop-ups bara visas en gång. Fasta cookies lagras i din dator.
För att kunna mäta besökstrafik och analysera beteenden använder vi oss även av cookies och andra tekniker för att skicka data till externa partners. Det ger oss möjlighet att förbättra våra webbplatser, anpassa innehåll dynamiskt och visa anpassade erbjudanden på andra webbplatser.
Facebooks pixel möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i Meta annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på Meta.
LinkedIn Insight Tag möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i LinkedIns annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på LinkedIn.
Google Ads tags möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i Googles annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på Google. Mer information hos Google.
BidTheatre är ett verktyg för att visa relevant innehåll för våra målgrupper när de besöker andra webbplatser. Identifierar användar-id samt för register över när användar-id har synkroniserats med partners till BidTheatre. Mer information hos BidTheatre.
Du kan stänga av möjligheten till lagring av cookies på din dator genom webbläsarens säkerhetsinställningar. Då lagras inga cookies i din dator och användning av session cookies eller tredjepartscookies upphör, dock kan detta påverka vissa funktioner på vår och andra webbplatser. Ett annat sätt är att göra en inställning som varnar varje gång en cookie dyker upp och då avgöra från fall till fall om du vill tillåta den eller inte. För att kunna logga in på vår sajt behöver du minst godkänna nödvändiga (session) cookies.
Många webbläsare har också funktioner för att surfa anonymt eller inkognito. Då slängs all information om din surfning på webben inklusive alla cookies när du stänger din webbläsare.