Sveriges Ingenjörer

Akademikerveckan

Akademikerveckan genomförs två gånger per år. Då kraftsamlar vi Sacoförbund för att synas digitalt på arbetsplatserna och prata jobbfrågor och medlemskap.

Akademikerveckan är ett bra tillfälle för er som förtroendevalda att synas för era kollegor. På den här sidan finns information och hjälpmedel och tips om vad ni kan göra.

Bjud in till aktiviteter under vecka 38

Nya i arbetslivet står i fokus under hösten, och vi har anpassat innehållet så att ni som är förtroendevalda ska kunna fokusera på just dem. Ett webbinarium kommer att vara på engelska (se informationen nedan).  

Passa på att bjuda in dina kollegor till någon av de två webbinarierna som vi erbjuder. Titta tillsammans och få igång samtalen. 

Webbinarium om framtidens arbetsliv

Den 20 september klockan 12–13 sänder vi webbinariet ”En karta för framtidens arbetsliv” med Fredrik Torberger från Kairos Future. Har ni kollegor som tillhör en yngre generation? Vilka är framgångsfaktorerna för dem för att de ska lyckas i ett arbetsliv som är under stor förändring? Bjud in kollegorna och titta tillsammans.

Webbinarium på engelska

Den 25 september genomför vi, som komplement till Akademikerveckan, webbinariet Working in Sweden. Det är en grund för alla som är nya i det svenska arbetslivet. 

 Webbinariet kommer att följas upp av ett teamsmöte där man som deltagare kan ställa frågor och lyssna på andras frågeställningar runt det svenska arbetslivet.  

Vill ni på er arbetsplats göra en egen uppföljning och bjuda in för frågor och svar är det något vi uppmuntrar till. Det kan stärka era band som fackliga representanter på arbetsplatsen.  

Working in Sweden

On September 25 at 12–13 Friedrich Heger, ombudsman at Engineers of Sweden, will give a useful overview of information an employee in Sweden need to know. The presentation will run for about 45 minutes followed by a Q&A-session.

Tips inför Akademikerveckan

 • Följ oss på Linkedin. Vi har flera sändningar där och under hösten kommer vi bland annat att diskutera runt frågor som psykisk ohälsa, arbetsmiljö och vilken hjälp kan jag få från facket på jobbet? Till Sveriges Ingenjörer på Linkedin
 • Använd dig av Akademikerveckans kampanjmaterial.
 • Prata med arbetsgivaren. Informera om att ni kommer ha olika aktiviteter under veckan.
 • Bjud in till webbinarierna den 20 och 25 september klockan 12–13.
 • Bjud in och prata med dina arbetskamrater, ställ frågan: Är du medlem? Vill du se webbinariet på fredag?
 • Ny i arbetslivet – här hittar ni information som kan vara till hjälp.
 • Webbshopen – här kan ni beställa paket som är riktade för att rekrytera kollegor som är nya i arbetslivet.
Ett tips är att se webbinariet tillsammans på lunchen.

Ingenjören – beställ en tryckt version!

Beställ Ingenjören i fysisk upplaga. För att stärka er i ert arbete har vi tagit fram en version av tidningen Ingenjören som riktar sig till de som är nya i arbetslivet. Tidningen är på både svenska och engelska och ska bidra till ert arbete att informera om vad facket är, vilken trygghet ni som förtroendevalda är och mycket mycket annat som både ska informera och inspirera.

Så här beställer ni tidningen Ingenjören till er arbetsplats:

Adress: internservice@sverigesingenjorer.se

Ämnesrad: Ingenjören

Information som ska framgå:

 • Person (vem ska vi skicka till)
 • Företagsnamn
 • Adress (gatuadress)
 • Postnummer och ort
 • Telefonnummer
 • Antal lådor (95 tidningar i varje låda)

Även bra att ange om det förekommer andra arbetstider än normala 8-17 för leveranser.

En del av omslaget till höstens tryckta version av medlemstidningen Ingenjören med ingenjören och astronauten Marcus Wandt.

Boka coachning inför Akademikerveckan

Vill ni ha mer stöd inför Akademikerveckan? Boka coachning med någon av Sveriges Ingenjörers rekryterare.

Vad är Akademikerveckan?

Akademikerveckan genomförs en gång på våren, vecka 6, och en gång på hösten, vecka 38. Vi träffar medlemmar och rekryterar nya, vi bjuder in till webbinarium och syns – allt för att berätta att vi finns, vad vi gör och varför man ska vara medlem i ett Sacoförbund. Akademikerveckan öppnar för samtal om vad akademikerföreningen är och varför det är viktigt att vara medlem.

Senast uppdaterad 2023-11-23
Till toppen