Sveriges Ingenjörer

Akademikerveckan

Akademikerveckan genomförs två gånger per år. Då kraftsamlar vi Sacoförbund för att synas digitalt på arbetsplatserna och prata jobbfrågor och medlemskap.

Akademikerveckan är ett bra tillfälle för er som förtroendevalda att synas för era kollegor. Nedan hittar ni information och hjälpmedel om vad ni kan göra.

Den här sidan uppdateras med mer material allt eftersom. Du hittar också information på Sacos webbsida.

Vad är Akademikerveckan?

Akademikerveckan genomförs en gång på våren vecka 6, och en gång på hösten vecka 38. Vi träffar medlemmar och rekryterar nya, vi bjuder in till webbinarium och syns – allt för att berätta att vi finns, vad vi gör och varför man ska vara medlem i ett Sacoförbund.

Akademikerveckan öppnar för samtal om vad akademikerföreningen är och varför det är viktigt att vara medlem.

Du som är förtroendevald bjuder in medlemmar och potentiella medlemmar till ett webbinarium (som vi centralt arrangerar och tar fram) på ett aktuellt tema.

Webbinariet sänds oftast under lunchtid. Se det tillsammans med dina kollegor, ha inte så höga krav och gör det enkelt är vårt bästa tips. Notera att vi inte bekostar lunch till deltagarna. Uppmuntra dem gärna till att ta med egen lunch.

Boka coachning inför Akademikerveckan med någon av Sveriges Ingenjörers rekryterare

Så ni har bestämt er för att visa webbinariet och vill göra Akademikerveckan till något alldeles extra?

 • Har du anmält dig så du får länken? Har ni sett till att arrangera ett digitalt eller fysiskt event där ni visar webbinariet?
 • Har ni sett till att nå ut med inbjudan även till de som ännu inte blivit medlemmar?
 • Har ni planerat mötet så att ni, förutom att visa webbinariet, kan få några minuter att presentera er som är förtroendevalda och vad ni gör på arbetsplatsen? Ska ni ha någon diskussion efter visningen om hur webbinariets frågor påverkar på er arbetsplats?
 • Har ni kommit så här långt och vill göra ännu mer? Det finns mycket man kan göra för att fylla veckan med aktiviteter, kontakta ditt förbund och stäm av med dem vad de kan bidra med eller skapa något eget?
 • Använd dig av akademikerveckans kampanjmaterial, som du hittar nedan.
 • Prata med arbetsgivaren. Informera om att ni kommer ha olika aktiviteter under veckan.
 • Bjud in och prata med dina arbetskamrater, ställ frågan: Är du medlem? Vill du bjuda in till webbinariet?

Exempel på andra aktiviteter ni kan anordna under Akademikerveckan:

 • Frukostmöten med quiz fackliga frågor och arbetsrätt.
 • Välkomstmöte med nyanställda på arbetsplatsen där ni även tar in uppgifter utifrån vilka ni skickar ut välkomstpresenter (beställ give aways från respektive förbund).
 • Avsluta veckan med AW med kollegor.
 • Ha ett möte med en undersökning där ni antingen använder inbyggda ”polls”-verktyg i videomötesprogrammet eller ett verktyg som mentimeter och diskuterar utfallet tillsammans. Kanske med tema ledarskap och medarbetarskap eller arbetsmiljö?
 • Ha en stående öppen lunchtid varje dag under veckan där någon från föreningen alltid är tillgängliga i ett fysiskt eller digitalt möte och kan ta drop in-frågor.

Fika med facket:

Bjud in kollegor till en fika. Presentera er och vad er roll är som förtroendevald och hur ni arbetar. Svara på frågor, vad ni kan hjälpa medlemmar med och hur det brukar gå till? Har ni inte möjlighet att ses fysiskt, testa gärna era digitala mötesplatser.

Lokal webbinarium-sändning:

Använd ett redan sänt webbinarium för att genomföra en lokal aktivitet. Det kanske är något speciellt ämne som passar extra bra på er arbetsplats? 

 • Hitta webbinarier på Sacoförbundens webbsidor.
 • Använd kalendarium mallen för att fylla i vilken tid och dag ni tänker er ha sändningen och skapa en inbjudningslänk som kan spridas till era kollegor.
 • Kontrollera i förväg att det fungerar att dela skärm och ljud.
 • Förbered gärna med några inledande ord om varför ni sänder och vilka ni är.
 • Avsluta gärna med en frågestund som inriktar sig mot era lokala frågor i ämnet.

Avsluta veckan med en AW:

Kombinera gärna med ett enklare quiz, både ren underhållning och frågor som rör ert lokala arbete. 

Ta tempen på er kollegor, hur fungerar arbetet hos er?

 • Bjud in för att prata om ett aktuellt ämne på er arbetsplats? Vad funderar era kollegor på och vad kan ni ta med er i arbetet som förtroendevald?
 • Har ni tid, skicka ut en kort enkät med ett begränsat antal frågor som ni sedan kan presentera på lunch/frukostmöte med alla och ha sedan en öppen diskussion.
 • Kommer det upp frågor som är bra för er som förtroendevalda att ha koll på? (givetvis kan det här appliceras på andra aktuella frågor som kanske är högaktuella hos just er).

Snack och skrivbordsknack

Vad gör era kollegor just nu och vad funderar de på? Ta en fika med en eller flera kollegor över en kopp kaffe.

Här hittar ni mer information om att skrivbordsknacka! 

Material för Akademikerveckan

Som stöd under veckan kan du använda följande material om du vill.

Senast uppdaterad 2022-11-25
Till toppen