Sveriges Ingenjörer
Nätverk

Lokal pensionspolicy påverkar, privat sektor

Har du koll på ditt företags pensionspolicy? Den kan avvika mycket från kollektivavtalad tjänstepension och påverkar bl. a löneväxling och 10-taggarlösningar. På nätverksträffen får du som är förtroendevalda diskutera pensionsfrågor och höra hur det fungerar hos andra arbetsgivare. 

Datum: 22 maj 2024
Tid: 13:00 - 14:00
Passar för: Förtroendevald
Digital
Anmäl senast: 22 maj

Välkommen till nätverksträff för förtroendevalda inom privat sektor. Nätverksträffen leds av förbundets pensionsspecialister Stefan Holmberg och Friedrich Heger. Du som förtroendevald får möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter om frågor relaterade till arbetsgivarnas pensionspolicy. Tillsammans kommer vi att utöka vår kunskap i detta område och bygger nätverk.

Tema: Hur fungerar en pensionspolicy?

Pensionspolicyn på ett företag reglerar frågor kring alternativ ITP (tiotaggarlösning) och löneväxling, dvs. byte av lön till förmån för högre pension. Akademikernas löner ligger ofta lite högre än snittet på företaget och därför aktualiseras just för våra medlemmar frågor relaterade till pensionssparandet. Däremot skiftar regleringar kring tiotaggarlösning och löneväxling mellan olika bolag och det kan finnas många fallgropar att se upp för. På träffen kommer vi att utbyta erfarenheter kring pensionspolicy samt utveckla en gemensam väg framåt.

Förtroendevald som arbetar med pensionsfrågor arbetar ofta ensamma med dessa frågor och saknar bollplank. Nätverksträffen ska råda bot på detta problem.

Träffen kommer även ge dig möjlighet att bättre hantera pensionsfrågor i samverkan med arbetsgivaren samt i kontakt med medlemmar som vill välja en annan pensionslösning än den som är framförhandlat i våra kollektivavtalade tjänstepensioner. Dessa val kräver mycket kunskap av individen. Tillsammans ska vi diskutera hur vi kan stärka våra medlemmar i sina beslutsprocesser.

Nätverksträffen ger dig möjlighet att utbyta erfarenheter och lärdomar från ert arbete med pensionspolicys. Du får också dela goda exempel och tips på hur ni kan agera framgent.

Om du redan nu har en fråga relaterad till nätverksträffens tema kan du skicka in den till kurs@sverigesingenjorer.se Hit kan du också vända dig med eventuella frågor om träffen. 

Webbinariet genomförs via Microsoft Teams vilket innebär att ditt namn och din bild kommer vara synligt för andra deltagare. Genom att anmäla dig godkänner du detta.

Är du medlem hos Akavia - läs mer här.

För att se anmälningsknapp måste du vara inloggad och ha ditt uppdrag registrerat hos oss.

Till toppen