Sveriges Ingenjörer

Statliga avtal

Saco-S tecknar grundläggande kollektivavtal på central nivå med Arbetsgivarverket, om till exempel pensioner, allmänna anställningsvillkor, semester, sjukersättning och föräldraledighet.

Du som är medlem i Sveriges Ingenjörer och är anställd inom den statliga sektorn ingår i den centrala organisationen Saco-S . Det är Saco-S som tecknar de centrala kollektivavtalen. Kollektivavtalen omfattar allt från allmänna anställningsvillkor, lön, pension, semester och föräldraledighet. 

2025-06-18: Saco-S växlar avtalskrav med Arbetsgivarverket

Nu har Saco-S och Arbetsgivarverket utbytt krav inför höstens förhandlingar om anställningsvillkor för statligt anställda. Saco-S, där Sveriges Ingenjörer ingår, representerar akademiker inom staten. Kravens huvudteman är flexibilitet i arbetslivet, extra pension och övertidsersättning till deltidsanställda. 

Läs mer om kraven här

Hitta all information på Saco-S webb

Centrala och lokala avtal

Avtalen du finner nedan är de centrala avtalen. Vi vill uppmärksamma att det kan och bör finnas lokala avtal som är anpassade efter den lokala verksamheten. Dessa lokala avtal kan vara till exempel vara avtal om lön, arbetstid med mera. För att veta om ni har lokala avtal kontakta Saco-S föreningen på er myndighet/verk.

De flesta myndigheter tillämpar Villkorsavtal-T medan inom de statliga affärsverken (Luftfartsverket, Sjöfartsverket, Svenska kraftnät och Trafikverket) går på Affärsverksavtal-T.

Villkorsavtal-T i korthet

Avtalet reglerar dina anställningsvillkor som uppsägningstid, föräldrapenningtillägg och semester.

Om du säger upp dig själv gäller följande uppsägningstider: 

Anställningstid Uppsägningstid
upp till 1 år 1 månad
mer än 1 år      2 månader

Om du blir uppsagd gäller följande uppsägningstider: 

Anställningstid Uppsägningstid
upp till 1 år 1 månad
mer än 1 år      3 månader

Alla har enligt lag rätt till 25 dagar semester. 

För dig som varit anställd i minst 3 månader gäller enligt kollektivavtalet följande:

Till året du fyller    Antal dagar
29 år 28 dagar
30 år      31 dagar
40 år 35 dagar

Efter överenskommelse med din arbetsgivare kan du växla semestertillägget mot tre lediga dagar. Överenskommelsen behöver göras varje år och senast den 1 december året innan.

Kvalifikationstid: Ingen

Hur många lediga perioder: Tre lediga perioder per kalenderår

Löneavdrag: Vid föräldraledighet baseras löneavdraget beroende på antalet lediga dagar, exempelvis vid ledighet om 6 arbetsdagar eller mer i följd görs kalenderdagsavdrag för varje kalenderdag som ledigheten omfattar. Kalenderavdraget är 3,3 procent av den fasta lönen för varje kalenderavdrag.  För att läsa mer rekommenderas att läsa 6kap 2§.

Om du är föräldraledig med föräldrapenning från Försäkringskassan får du en löneutfyllnad. Föräldrapenningtillägget motsvarar 10 procent av ditt lönebortfall under 360 dagar per födsel (alltså samma oavsett antal barn).

Är din lön högre än prisbasbeloppet, har du rätt till ett föräldrapenningtillägg så att din totala inkomst motsvarar 90 procent av din tidigare lön. Föräldrapenningtillägget beräknas på din kalenderdagslön vid föräldraledighetens början. En kalenderdagslön är 3,3 procent av fast lön.

I båda fallen får du dessutom ytterligare 0,27 procent av rörliga tillägg under föregående år.

Affärverksavtalet (AVA-T) i korthet

Avtalet reglerar anställningsvillkoren för dig som arbetar inom Luftfartsverket, Sjöfartsverket, Svenska kraftnät och Trafikverket.

Anställningstid Uppsägningstid
Upp till 1 år 1 månad
Mer än 1 år      2 månader

Alla har enligt lag rätt till 25 dagar semester. 

För dig som varit anställd i minst 3 månader gäller enligt kollektivavtalet följande:

Till året du fyller                   Antal dagar

29 år                                    28

30 år                                    31

40 år                                    34

Efter överenskommelse med din arbetsgivare kan du växla semestertillägget mot tre lediga dagar. Överenskommelsen behöver göras varje år och senast den 1 december året innan.

 

Kvalifikationstid: Ingen

Hur många lediga perioder: Tre lediga perioder per kalenderår

Löneavdrag: Vid föräldraledighet görs löneavdrag för varje kalenderdag som föräldraledigheten om fattar med 3,3 procent av den fasta lönen. Om föräldraledigheten omfattar en eller flera hela kalendermånader görs avdrag med hela den fasta lönen.

Om du är föräldraledig med föräldrapenning från Försäkringskassan får du en löneutfyllnad. Föräldrapenningtillägget motsvarar 10 procent av ditt lönebortfall under 360 dagar, per födsel (alltså samma oavsett antal barn).

Är din lön högre än prisbasbeloppet, har du rätt till ett föräldrapenningtillägg så att din totala inkomst motsvarar 90 procent av din tidigare lön. Föräldrapenningtillägget beräknas på den aktuella daglönen vid föräldraledighetens början.

Din arbetsgivare betalar varje månad in en pensionspremie baserad på din lön. Din pension består av tre olika delar, varav en är en så kallad flexpension. Flexpensionen kan tas ut den för att kompensera för inkomstbortfall om du vill gå ner i gå ner i tid i slutet av arbetslivet.

Hur pensionslösningen ser olika ut om du är född 1987 och tidigare eller 1988 och senare.

Mer info hittar du på Saco-S webbplats.

Löneavtal RALS-T

På varje myndighet finns ett lokalt avtal som reglerar hur löneprocessen går till. Löneavtalet anger ramarna för denna process och löper tills vidare utan centralt angiven lönenivå.

Pensionsavtal

Din arbetsgivare betalar varje år in premier till din ålderspension, varav delar är till en så kallad flexpension. Den innebär en extra avsättning till pension som du kan ta ut från 63 år om du vill gå ner i arbetstid.

Du som är född 1988 eller senare omfattas av pensionsavtalets avdelning 1.

Du som är född 1987 eller tidigare omfattas av pensionsavtalets avdelning 2.

Övriga avtal

  • URA-avtalet - för dig som blir utsända av en statlig myndighet. 
  • Chefsavtal - för dig som chef och som omfattas av ovanstående avtal.
  • Avtal om tidsbegränsad anställning av doktorander
  • Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor

Kontakt

Sektorsansvariga ombudsmän:

  • Ingrid Karlsson, avtalsansvarig
  • Magnus Skagerfält
  • Marie Karlberg
  • Olivia König
  • Louise Hasslev
  • Jörgen Lundqvist
  • Christina Kans Rehnberg
  • Martin Riis
  • Irina Suomala

Kontakt via e-post

Senast uppdaterad 2025-06-18