Sveriges Ingenjörer
Lön

Civilingenjör – lön

Civilingenjör är en yrkesexamen på avancerad nivå och det finns civilingenjörer inom en rad branscher. Lönen förhandlas individuellt och varierar beroende på bransch, arbetsuppgifter och ansvar. Här får du veta mer om lön för civilingenjörer.

Utbildningen till civilingenjör omfattar 5 års studier (300 hp). Utbildningen har många olika inriktningar och en färdig civilingenjör kan arbeta med exempelvis utveckling av ny teknik, projektledning eller forskning.

Hur mycket tjänar en civilingenjör?

Som civilingenjör förhandlar du din lön individuellt och lönerna varierar beroende på bransch, arbetsuppgifter och erfarenhet. 

Löner för civilingenjörer i olika branscher

Civilingenjör datateknik lön

44 000-66 000 kronor per månad

Civilingenjör maskinteknik lön

42 000–66 000 kronor per månad

Civilingenjör bioteknik lön

39 000–58 000 per månad

Civilingenjör elektroteknik lön

43 000–68 000 per månad

Civilingenjör medicinteknik lön

39 000–72 000 per månad

Kemiingenjör lön

40 000–67 000 per månad

Dataingenjör lön

44 000–62 000 per månad

It-ingenjör lön

44 000–62 000 per månad

Källa: Sveriges Ingenjörers årliga löneenkät 2023, vilket är den senaste statistiken.
Vårt urval är: Födelseår femårsklasser, utbildningsinriktningar, icke chefer, spann medellöner.

Lönestatistik för civilingenjörer

Som medlem i Sveriges Ingenjörer får du tillgång till vår unika lönestatistik där du kan jämföra din lön med andra ingenjörer i samma bransch eller yrkesroll. Med siffror från över 74 000 ingenjörer är den ett bra och viktigt underlag i din löneförhandling.

Logga in till Saco lönesök

Vad påverkar lönen?

Här är några faktorer som påverkar lönen för civilingenjörer (plus och minus).

Förhandla din lön som civilingenjör

Det finns flera tillfällen när du kan löneförhandla. När du får nytt jobb förstås, men även vid det årliga lönesamtalet, vid större förändringar i din tjänst eller om du blir befordrad.

För en ingenjör som vill ha en hög lön och en bra löneutveckling är det viktigt att vara aktiv, ha höga förväntningar och vara beredd på att ställa krav.

Läs våra tips om att förhandla din lön 

Personlig rådgivning om din lön

Som medlem i Sveriges Ingenjörer kan du få hjälp av våra rådgivare i lönefrågor. Logga in för att kontakta oss via vårt formulär.

Kontakta oss

Få tillgång till all lönestatistik

Som medlem får du tillgång till Sveriges bästa lönestatistik för ingenjörer, personlig rådgivning om din lön och många andra värdefulla förmåner.

Ingångslön för civilingenjörer 

Är du ny som ingenjör? Ingångslönen kan bli avgörande för din framtida löneutveckling. För 2024 rekommenderar Sveriges Ingenjörer att du som är civilingenjör begär en månadslön på minst 40 200 kronor. Dessutom ska du ha restids- och övertidsersättning. Rekommendationen gäller för anställningar med kvalificerade arbetsuppgifter för ingenjörer.

Här kan du läsa mer om ingångslön för civilingenjör 

Var arbetar civilingenjörer?

De flesta civilingenjörer arbetar inom privat sektor inom olika branscher, på företag inom exempelvis industrin, elektronik eller i techbranschen. Civilingenjörer kan också arbeta på konsultföretag och många har ledarroller.

Statligt anställda civilingenjörer arbetar ofta som lärare eller forskare vid högskolor eller på myndigheter och inom försvaret.

I kommuner och regioner finns civilingenjörer på tekniska eller ledande befattningar vid stadsbyggnadskontor, energiverk och fastighetskontor.

Senast uppdaterad 2024-06-18
Till toppen