Sveriges Ingenjörer

Sommarjobb och extrajobb

Att jobba under studietiden är ett bra sätt att få nyttiga erfarenheter och samtidigt tjäna lite extra pengar. Här har vi samlat tips och stöd för dig som är student och ska söka sommarjobb eller extrajobb.

Ett sommarjobb eller extrajobb kan vara din första kontakt med arbetslivet eller din första upplevelse av ingenjörsyrket. Förutom att du får ett mer innehållsrikt cv ger det dig också konkret och värdefull arbetslivserfarenhet.

Många företag och organisationer vill gärna anställa studenter för tillfälliga jobb. För arbetsgivarna är det en möjlighet att få tillgång till färsk kunskap och nya idéer och samtidigt komma i kontakt med framtida medarbetare redan under studietiden.

Även om ditt sommarjobb eller extrajobb inte skulle ligga i linje med din utbildning eller det du planerar att göra efter examen, är det en värdefull merit. Du får nya kunskaper och erfarenheter genom att jobba, ta ansvar och fungera tillsammans med kollegor och chefer. Passa på att ta vara på tiden på jobbet för att både utveckla dig själv och bygga ditt kontaktnät inför framtiden.

Att tänka på för en trygg anställning

När du får ett sommarjobb eller extrajobb är det viktigt att du vet vad du förväntas göra på arbetsplatsen, samt vad du omfattas av i din anställning. Detta ska vara angivet i ditt anställningsavtal, som du ska se till att få skriftligt från arbetsgivaren.

Ta reda på om arbetsplatsen har kollektivavtal eller inte. Det påverkar faktorer som övertidsersättning, sjuklön och försäkringar. Kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning om du är osäker på vad som gäller på just din arbetsplats.

Rådgivningen kan också hjälpa dig med annat som du undrar över gällande ditt jobb, till exempel frågor om anställningsvillkor eller lön.

Kontakta Rådgivningen

 

Lön vid sommarjobb och extrajobb

När du söker sommarjobb eller extrajobb kan det vara svårt att veta vilken lönenivå du ska ligga på för att få betalt för din kompetens. Då kan Sveriges Ingenjörers rekommenderade ingångslön vara ett bra verktyg.

Varje år tar Sveriges Ingenjörer fram en rekommenderad ingångslön för nyutexaminerade civilingenjörer respektive högskoleingenjörer. Rekommendationen baseras på vår årliga lönestatistik. När du ska förhandla lön för ett sommarjobb eller extrajobb kan du utgå från en procentsats av den rekommenderade ingångslönen enligt tabellen nedan.

För 2023 rekommenderar Sveriges Ingenjörer att du som är civilingenjör begär minst 39 500 kr/mån och du som är högskoleingenjör begär minst 37 100 kr/mån i ingångslön. Läs mer om ingångslön här.

Användbara förmåner

Som studentmedlem i Sveriges Ingenjörer ingår flera förmåner som du kan använda både inför och under ditt sommarjobb eller extrajobb.

Senast uppdaterad 2023-02-01
Till toppen