Sveriges Ingenjörer
Aktuellt Opinion 29 april 2020

Nu måste regeringen agera för att framtidssäkra ingenjörskompetensen

För att möta upp Volvo Cars storvarsel vill Sveriges Ingenjörer se kraftfulla insatser från regeringen för att stärka kompetensen hos yrkesverksamma och rädda jobb.

Fordonsindustrin är viktig för Sverige. Volvo Cars är ett av landets ledande industribolag. Det är därför mycket allvarligt med de varsel som företaget nu lägger. Från ett rekordår omsättningsmässigt 2019 till varsel idag. Det har gått väldigt fort och är tufft för de som nu riskerar att förlora sina jobb

Ulrika Lindstrand

Förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer

Beskedet från Volvo Cars är att man varslar omkring 1300 tjänstemän och fortsätter  neddragningen av antalet konsulter.

– Volvo Cars har i en tuff konkurrens lyckats ta marknadsandelar och expandera under flera år och ligger långt framme i den tekniska utvecklingen. Nu är det betydelsefullt att värna företagets kompetens och utveckla förmågan inför att Coronakrisen vänder, säger Ulrika Lindstrand.

Från politiskt håll behövs nu rejäla satsningar på ny kompetens. Genom utökade möjligheter till fortbildning i samarbete med högskolor kan svenska företag gå stärkta ur krisen och rusta inför framtiden.

De svenska lärosätena skulle kunna kliva och göra en avgörande insats för att fortbilda yrkesverksamma ingenjörer inom exempelvis AI och elektrifiering. Men lärosätena saknar både uppdrag och resurser till detta idag. Därför behövs ett uppdrag för att stärka industrin i krisen och fylla på med ny kompetens och därmed öka företagens och landets konkurrenskraft

Ulrika Lindstrand

Förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer

"Du måste vara receptiv mot konkurrensen och utvecklingstakten inom relevanta områden, till exempel inom el jämfört med motorutveckling. Utvecklingscyklerna varierar från kortare till längre beroende på om du utvecklar mjukvara eller hårdvara. Det gäller att förbli relevant för kunden när vi lanserar våra produkter." Läs DN:s intervju med Anna Marigitin, ordförande för Akademikerna/Sveriges Ingenjörer, vid Volvo Cars.

Klicka här för att komma till artikeln på DN.se

"Många människor som berörs"
Anna Marigitin kommenterar varslet i SvD Näringsliv 

Klicka här för att komma till artikeln på SvD.se

Till toppen