En stor majoritet av Sveriges 1,5 miljoner akademiker anser att politiker bör tänka efter före, hålla sig till fakta och kunskap samt visa respekt för sina politiska motståndare. Det borde politiker från samtliga partier ta på stort allvar nu när valet närmar sig. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand skriver på Aftonbladet Debatt med övriga ordföranden inom Saco.
I år är det val i Sverige. Fram till valdagen i september kommer det offentliga rummet i ännu högre grad än vanligt att präglas av politiska partiers positionering, vallöften och direktsända debatter.
I all akademisk utbildning är det helt grundläggande att lära sig argumentera övertygande för sin sak och samtidigt lyssna in ny kunskap samt att alltid vara beredd att ompröva. En valrörelse som bygger på de principerna vore drömmen för oss akademiker. Men så ser det oftast inte ut. I stället för att se fram emot en debattintensiv sommar och höst är det många akademiker som uttrycker raka motsatsen.
En färsk undersökning som Saco genomfört tillsammans med Novus Opinion visar att hela 85 procent av yrkesverksamma akademiker stör sig på att den politiska debatten inte är konstruktiv. 87 procent tycker också att politiker borde lyssna mer på experter inför politiska beslut. Samma undersökning visar att 77 procent anser att politiska motståndare borde bli bättre på att respektera varandra.
Saco är partipolitiskt obundet och vi tar inte ställning för eller emot något politiskt parti. Respekt för varandra och respekt för kunskap är dock något vi borde kunna förvänta oss av alla politiker, oavsett partifärg. Så är det många gånger inte idag. Allt för ofta tycks ingången vara att antingen är man fullständigt överens med någon i en fråga eller också är det fritt fram att vara otrevlig mot meningsmotståndaren.
I debatten kan det också ske att politiker använder sig av ”fakta” som inte stämmer. Här har politiker ett ansvar att föregå med gott exempel. Väljarna ska kunna känna sig trygga med att debatten är korrekt och saklig. När politiker i hög ställning inte i tillräckligt stor utsträckning överväger sina ordval är det minst sagt uppseendeväckande.
I slutändan kan det uppskruvade debattklimatet skada demokratin. Vår demokrati måste bygga på det goda samtalet. Debatten borde i stället präglas av saklighet och konstruktivitet, baserat på fakta och kunskap. Att i argumentationen fara med osanning, eller bara ge en liten skärva av hela bilden, är även det både ansvarslöst och i längden farligt.
Vi lever i en tid då riskerna med desinformation och polarisering är minst sagt uppenbara. I vår omvärld ser vi nu Rysslands helt verklighetsfrämmande motivering av anfallskriget mot Ukraina, men vi ser också splittrade demokratier där människors verklighetsbild skiljer sig åt i grunden och där det blir allt svårare att mötas.
Sveriges 1,5 miljoner akademiker är en viktig väljargrupp för de som vill vinna val. Vi är inte nöjda med hur politiker bemöter väljarna och varandra. Dessutom drabbas vi som akademiker även själva negativt av tonläget i debatten. Våra medlemmar blir alltför ofta utsatta för hat och hot i sina uppdrag.
Därför vill vi att Sveriges politiker inför valet:
Ett demokratiskt samhälle förtjänar en konstruktiv och saklig debatt. Det anser Sacoförbundens medlemmar, och vill du vinna val behöver du deras röster.
Ulrika Lindstrand, ordförande i Sveriges Ingenjörer/vice ordförande i Saco
Göran Arrius, ordförande i Saco
Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR
Patriq Fagerstedt, ordförande i Naturvetarna
Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund
Eleonor Fredler, stf. ordförande i Sveriges Veterinärförbund
Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet
Bror Holm, ordförande i Kyrkans Akademikerförbund
Mats Högblom, ordförande i Sjöbefälsföreningen
Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet
Sandra Jonsson, ordförande i Sveriges Farmaceuter
Magnus Konradsson, ordförande i Förbundet Reservofficerarna
Emina Kovacic, ordförande i Sveriges Arkitekter
Ida Kåhlin, ordförande i Sveriges Arbetsterapeuter
Matz Nilsson, ordförande i Sveriges Skolledarförbund
Magnus Nordström, ordförande i SRAT
Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund
Kristina Taylor, ordförande i Sveriges Psykologförbund
Anna Troberg, ordförande i DIK
Lee Wermelin, ordförande i Akavia