De bäst betalda ingenjörerna bor i Stockholms län och de sämst betalda i de nordligaste länen i Sverige. Det visar förbundets nya lönestatistik.
Ingenjörerna har stora möjligheter att välja mellan olika jobb just nu. Många arbetsgivare behöver därför se över sina villkor och lönenivåer för att kunna behålla den kompetens de behöver för att utveckla sin verksamhet på sikt.
förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer
Hela 24 procent skiljer sig mellan länet med högst lön (Stockholm - 56 900 kronor) jämfört med det som har lägst medellön (Västerbotten - 45 900 kronor) för civilingenjörer. För högskoleingenjörer uppgår skillnaden till 21 procent mellan den högsta medellönen (Stockholm - 50 500 kronor) och den lägsta (Jämtland - 41 600 kronor).
Trots det osäkra världsläget är arbetsmarknaden mycket god för ingenjörer. Efterfrågan på ingenjörskompetens är stor i hela Sverige. Digitaliseringen, omställningen till ett hållbart samhälle och de nya industrietableringarna i norra Sverige är starkt bidragande orsaker. Arbetslösheten bland ingenjörer är på de lägsta nivåerna på tio år. Förutom goda villkor och bra lön ställer det stora krav på arbetsgivarna att erbjuda bra kompetensutveckling för att kunna behålla sina duktiga ingenjöre
Med en låg arbetslöshet bland ingenjörer så finns det inte många ingenjörer att anställa direkt, utan det handlar om att erbjuda intressanta jobb och goda villkor för att locka till sig kompetent arbetskraft.
förhandlingschef, Sverige Ingenjörer
Trots tillväxten av nya jobbtillfällen i norra Sverige flyttar fortfarande många ingenjörer söderut efter examen. Där blir de sedan kvar.
Att byta jobb är för många ett säkert sätt att få upp sin lön. Nya arbetssätt har gjort det ännu enklare än tidigare. Det ökade distansarbetet för med sig att många ingenjörer inte ens måste flytta för att ta ett bättre betalt jobb någon annanstans.