Sveriges Ingenjörer
Aktuellt 26 november 2021

Hallå där, Oscar Thörn

Vi fick en pratstund med årets vinnare av Wimanska Priset, Oscar Thörn, som har gjort ett arbete för att få fram en AI-styrd trummaskin. Wimanska priset går till den som under året har gjort det bästa examensarbetet på högskoleingenjörsutbildningen.

Först och främst, grattis.

Stort tack, det var en överraskning när samtalet kom och jag är både stolt och glad.

AI är ju ett spännande område med en otrolig spännvidd, hur kommer det sig att du valde just den här applikationen, en AI-trummis?

Jag jobbade utöver mina studier som forskningsassistent åt en professor på Örebro Universitet under ett år. Då genomförde vi ett projekt inom AI och musik, som var snarlikt i det att vi ville få fram en trummis. Skillnaden var att vi i det projektet ställda upp regler för hur AI:n skulle spela i stället för att som i detta projekt att den skulle lära sig själv. Reglerna var på nivån ”När pianot spelar intensivt ska trummorna spela intensivt”. Reglerna var alltså inte binära utan rätt flytande vilket speglar samspelet mellan musikerna inom jazz som var den musikgenre vi jobbade med.

När vi hade genomfört det projektet bestämde vi oss för att se om vi kunde använda maskininlärning för att få det ännu mer kreativt. Det intressanta är egentligen att utforska hur människor och robotar kan samarbeta för att skapa något nytt. Musik är ett tacksamt område eftersom det blir konkreta resultat som alla kan förhålla sig till. Det finns ju många AI som på egen hand kan skapa musik men just när människor och robotar gör det tillsammans blir det extra intressant. Och på det området är vi bland de första, att kunna spela tillsammans i realtid.

Vad var den största utmaningen under projektet?

Märkligt nog var det att få roboten att hantera tempot. Vi kunde se när vi jämförde människa och robot att det fanns liknande strukturer och att den ”tänkte rätt” men när det handlar om trumspel så är ju tempot allt, och är man bara lite fel i tempot så blir det totalkaos. Och vi trodde att tempot skulle vara det enklaste för en robot att hantera, men så var det inte alls. Takten och tempot är ju det som håller samman allt och det trodde vi att roboten enklare skulle kunna förstå än vad som blev fallet.

Om du får chansen att hjälpa till med forskning på ett tidigt stadium så ta den. Du får en flygande start inför ditt examensarbete och du lär dig enormt mycket om hur du bedriver arbetet. Det borde finnas fler sådana möjligheter för studenter, särskilt på de tekniska utbildningarna, att få vara med och bidra.

Oscar Thörn

Vinnare Wimanska Priset 2021

Just nu diskuteras ju AI ur många perspektiv, inte minst etiska och ekonomiska, förde ni sådana diskussioner inom ramen för arbetet?

Absolut, det finns ju både positiva och kanske mindre positiva aspekter på ett sådant här verktyg. Till exempel så kan det bli så att människor som inte har den musikaliska talangen eller träningen själva kan få hjälp att skapa bättre musik. En låtskrivare skulle kunna sjunga en låt och direkt få den ackompanjerad av ett AI-band när hen vill testa en låt. Eller någon som bara vill spela lite gitarr kan få ha ett helt band med sig när man sitter hemma på kammaren.

Sen finns det såklart utmaningar, om detta skulle bli en stor grej i framtiden så kan man fråga sig vem som är den egentliga upphovsmannen, är det AI:n, är den som lärt upp den eller är det artisten? Det ställer svåra frågeställningar, både inom etiska och juridiska områden. Vad händer om alla har sin egen genererade musik och lyssnar bara på den, vad gör det med oss. Musik är ju en av de sakerna som för folk samman. Och vad händer när en AI blir upplärd på musik som är genererad av andra robotar? Det finns ju en chans att det sitter en ingenjör därute som i framtiden kommer att bli rik på musikrättigheter. Det finns många frågor att reda ut.

Till sist, vilka är dina bästa tips för att få till ett bra exjobb och kanske till och med bli nästa vinnare av Wimanska priset?

Förutom de vanliga sakerna, som att göra sin research, planerar projektet noga och sådana saker är det viktigaste att välja något som man själv tycker är genuint intressant.

Det blir sällan bra om man börjar med något tycker att det är tråkigt. Man kommer garanterat vara ganska less på ämnet i slutet av examensarbetet så det är klokt att välja något som man själv tycker om. Sen underlättar ju om man gör något som även andra kan tycka är intressant och som de vill ta del av.

Sen får man inte vara rädd för motgångar, om det visar sig att experiment inte fungerar som man trott så får man ändå insikter och kan dra slutsatser och kan göra förändringar inför nästa experiment.

Om du får chansen att hjälpa till med forskning på ett tidigt stadium så ta den. Du får en flygande start inför ditt examensarbete och du lär dig enormt mycket om hur du bedriver arbetet. Det borde finnas fler sådana möjligheter för studenter, särskilt på de tekniska utbildningarna, att få vara med och bidra.

Till toppen