Sveriges Ingenjörer har tillsammans med Akavia och SRAT tecknat ett nytt kollektivavtal med Almega Tjänsteförbunden för branschen kommunikation.
En särskilt viktig framgång är att osakliga löneskillnader, som framkommer vid en lönekartläggning på arbetsplatsen, ska elimineras med medel utanför ordinarie lönerevision.
– Att kvinnors och mäns arbete värderas likvärdigt i lönekuvertet är en självklarhet. Ändå vet vi att verkligheten är en annan. Äntligen kan vi nu som fack och arbetsgivare arbeta tillsammans för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Vår målsättning är därför att detta på sikt förtydligas i fler kollektivavtal, säger Ola Sundström, chef för förhandling inom tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer.
Det nya avtalet ger också löneökningar i nivå med industrins märke, mer till flexpension och övertidsersättning till deltidsanställda.
Enligt diskrimineringslagen ska alla arbetsgivare varje år göra en lönekartläggning. Syftet är att se till att arbetsplatsens löner är jämställda. Kartläggningen går ut på att bedöma om löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete har ett samband med kön. Finns löneskillnader som har samband med kön ska arbetsgivaren redovisa vilka lönejusteringar och andra åtgärder som behöver göras.
Källa: Diskrimineringsombudsmannen, do.se