Sveriges Ingenjörer
Blogg 5 januari 2018

Lugn nu, så fort går det inte

Praktiskt användbar fusionskraft, brukar det sägas, ligger alltid minst 20 år framåt i tiden. 

Nu hör jag till dem som med spänning ser fram emot vad de kan hitta på i t.ex. ITER:s anläggning i Frankrike (bilden), så det är inte så att jag vill göra mig lustig över att förverkligandet drar ut på tiden.

Exemplet fusionskraft, om än rätt speciellt, får tjäna som sinnebild för att allt faktiskt inte går allt fortare – och det går definitivt inte i takt med Moore’s lag. Åtskilliga tekniska problem är och förblir både knepiga och tidskrävande att lösa, alldeles oberoende av utvecklingen av mikroprocessorer.

Datorerna må alltså bli allt snabbare, men det måste skrivas fungerande programvara för dem om de ska föra någon nytta med sig. Och om inte allt programvaran gör ska stanna innanför skalet på datorn, måste något konstrueras som den kan köras på – autonoma fordon, rymdsonder och allsköns robotar, liksom utrustningen de ska tillverkas med.

Då är vi tillbaka till fysik och mekanik; till material, skruvar och muttrar. Teknik handlar kort sagt om mycket mer än bara ettor och nollor som avlöser varandra i allt raskare takt.

Men det händer ju så mycket i dag? Förvisso, men det betyder inte att det kommer att krävas av var och en av oss att kunna hantera allt det nya. Kylskåpet kanske kommer att diskutera både middagsalternativ och födelsedagstårtor med Siri och Konsum, men de flesta av oss har ingen anledning att försöka begripa hur det går till. Det har obestridligen de ingenjörer som utvecklar just den tekniken, men det finns gränser för i vilken takt de kan göra detta. Så kommer de fortfarande att behöva avsätta ungefär en tredjedel av dygnets tjugofyra timmar för sömn.

Vilka krav vi än skulle få för oss att ställa på varandra, kommer vi således att tvingas konstatera att det inte förändrar vår individuella kapacitet att absorbera och ta hänsyn till dem. Gränsen för vad den enskilda människan förmår sätts av människan själv. Mer är det inte möjligt att begära.

Detta – hoppas jag – kan vara värt att hålla i minnet nu när det drar igång på allvar igen efter helgerna.

Gott nytt år!

Till toppen