Sveriges Ingenjörer

Skälet han ger till varför vi skulle ta oss an ett så ambitiöst och storslaget projekt är enkelt. I och med upptäckten av det stora antalet exoplaneter därute vet vi nu att det finns någonstans att resa. Så låt oss.

Att det är möjligt tvivlar han inte på. Han går till och med så långt som till att hävda att en galaktisk civilisation är i det närmaste oundviklig. Kalla mig barnslig (och ni skulle inte ha fel), men det vill jag vara med om. Det är däremot inte gjort i en handvändning, medger han, eftersom:

This is already a very hard physics problem and an even harder engineering problem

Smaka på den julknäcken. Peter Schwartz menar alltså att ingenjörsutmaningarna är större, inte mindre, än de rent teoretiska. Och då är det inga marginella fysikproblem vi talar om här. Utan ingenjörer får vi nöja oss med att fortsätta stå här och peka upp mot stjärnorna.

Ja, det är verkligen en entusiastisk och påhittig kille, denne Schwartz, inte tu tal om den saken. En del av hans budskap handlar också om att hålla den påhittigheten levande:

The interest in science fiction is still universal, you can see it all over the world […] I think it is a powerful tool, I think it does inspire imagination, and I think imagination is essential if we’re actually going to have the future we want to have. In the absence of that imagination I think lives get very pedestrian.

Företag än här än där säger att de behöver ingenjörer för det ena eller det andra. Samtidigt får vi på Sveriges Ingenjörer ofta frågan ”vad gör en ingenjör?” Men jag undrar om inte den viktigaste frågan av alla är denna:

Vad skulle DU göra om du var ingenjör?

Om det tar oss till stjärnorna, glöm inte att jag vill följa med!

Till toppen