Sveriges Ingenjörer

Pressmeddelanden

Här hittar du våra senaste pressmeddelanden.

Visar 74 träffar

Press 15 April 2024

Kommentar vårbudgeten: Större satsningar krävs i framtiden för kompetensförsörjningen och klimatet

Sveriges Ingenjörer konstaterar att stora utmaningar kvarstår inom kompetensförsörjningen och klimatomställningen, nu när regeringen lämnat sin vårbudget. Offensiva satsningar är nödvändiga från regeringen i kommande budgetar, kommenterar förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / Kommentar vårbudgeten: Större satsningar krävs i framtiden för kompetensförsörjningen och klimatet
Press 12 April 2024

Unik mätning visar stor samhällsförändring – fler jobbar allt längre från arbetsplatsen

Ingenjörernas genomsnittliga avstånd till arbetsplatsen har ökat med 20 procent, eller närmare en mil, sedan 2020. Numera har drygt 11 procent av ingenjörerna mer än 10 mil till sitt jobb. Det visar en unik mätning av Sveriges Ingenjörer baserad på uppgifter för över 100 000 medlemmar.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / Unik mätning visar stor samhällsförändring – fler jobbar allt längre från arbetsplatsen
Press 10 April 2024

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta
Press 2 April 2024

Var fjärde ingenjör fick reallöneökning 2023

Under 2023 fick drygt en fjärdedel av ingenjörerna reallöneökningar och de individuella löneökningarna i privat sektor nådde 6,9 procent 2023. Det visar Sveriges Ingenjörers nya lönestatistik. Nio av tio ingenjörer som tillfrågats i en särskild enkät tror på löneökningar på 3 procent eller mer 2024.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / Var fjärde ingenjör fick reallöneökning 2023
Press 26 Mars 2024

Samarbete Chalmers–Sveriges Ingenjörer ger miljöstipendier på 1,5 miljoner

I ett nytt samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och Sveriges Ingenjörers miljöfond får 30 studenter stipendier på 1,5 miljoner under tre år. Målet är att resultaten ska leda till hållbara lösningar i den fysiska miljön och kan även innebära nya företag och jobb.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / Samarbete Chalmers–Sveriges Ingenjörer ger miljöstipendier på 1,5 miljoner
Press 18 Mars 2024

Akademikerförening bildad på Klarna

Sveriges Ingenjörer var med och drev processen om kollektivavtal vid Klarna, som sedan årsskiftet omfattas av kollektivavtalet mellan Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation (BAO) och Sveriges Ingenjörer och Akavia. Nu har en Akademikerförening med 250 Sacomedlemmar bildats som lokal förhandlings- och samverkanspart.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / Akademikerförening bildad på Klarna
Press 14 Mars 2024

Storsatsning krävs för att fler tjejer ska välja teknikprogrammet

Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna. En ny analys från Sveriges Ingenjörer visar att i vissa kommuner väljer inga tjejer teknikprogrammet, medan i andra kommuner är det upp till en tiondel. Analysen pekar mot den stora betydelsen av geografisk närhet till programmen, förekomsten av förebilder och kommunernas engagemang i tekniksatsningar.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / Storsatsning krävs för att fler tjejer ska välja teknikprogrammet
Press 14 Mars 2024

I Täby och Nynäshamn väljer flest tjejer teknikprogrammet i Stockholms län

Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna. En ny analys från Sveriges Ingenjörer visar att i vissa kommuner väljer inga tjejer teknikprogrammet, medan i andra kommuner är det upp till en tiondel. I Stockholms län har Täby 4,7 procent och Nynäshamn 4,5 jämfört med rikssnittet på 2,6 procent. Se kommunlistan i tabellen nedan.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / I Täby och Nynäshamn väljer flest tjejer teknikprogrammet i Stockholms län
Press 14 Mars 2024

I Ludvika väljer flest tjejer på teknikprogrammet i Dalarna – näst flest i Sverige

Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna. En ny analys från Sveriges Ingenjörer visar att i vissa kommuner väljer inga tjejer teknikprogrammet, medan i andra kommuner är det upp till en tiondel. I Dalarna har Ludvika 9,3 procent jämfört med rikssnittet på 2,6 procent, vilket är näst flest! Se kommuntabellen nedan.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / I Ludvika väljer flest tjejer på teknikprogrammet i Dalarna – näst flest i Sverige
Press 14 Mars 2024

I Ronneby väljer flest tjejer teknikprogrammet i Blekinge

Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna. En ny analys från Sveriges Ingenjörer visar att i vissa kommuner väljer inga tjejer teknikprogrammet, medan i andra kommuner är det upp till en tiondel. I Blekinge har Ronneby 5,2 procent jämfört med rikssnittet på 2,6 procent. Se kommuntabellen nedan.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Pressmeddelanden / I Ronneby väljer flest tjejer teknikprogrammet i Blekinge
Till toppen