Sveriges Ingenjörer

Fackliga råd vid varsel

Volvo Cars meddelade under torsdagen att man vill minska antalet anställda med omkring 1 300 tjänstemän i Sverige. Nu inleds förhandlingar mellan fack och företag. Sveriges Ingenjörer stöttar även med råd till medlemmar som är berörda.
2023-05-05 11:26
Varsel
Volvo Cars

På torsdagen meddelade Volvo Cars att man avser att genomföra neddragningar av anställda och minska antalet konsulter samt inköp av tjänster. Antalet anställda som berörs uppskattas tilll 1300 på tjänstemannasidan, varav ungefär 1 100 tjänster vid den globala operativa enheten Volvo Personvagnar AB. Bolaget hänvisar till kostnadsskäl och effektivisering. Ett motsvarande varsel med liknande omfattning lades 2020.

Förbundets medlemmar företräds av den lokalfackliga akademikerföreningen vid Volvo Cars - Akademikerna Volvo Cars. Föreningen organiserar omkring 3500 medlemmar och är den lokalfackliga organisationen på företaget som samlar akademiker. Ingenjörer är den i särklass största medlemsgruppen.

Sveriges Ingenjörers allmänna råd vid uppsägning på grund av arbetsbrist

  • Lägg inte för stor vikt vid rykten. Innan du har fått något bekräftat bör du sitta lugnt i båten och avvakta ytterligare information.
  • Är du orolig? Kontakta de förtroendevalda på arbetsplatsen. Om någonting är på gång har de förmodligen kännedom om det.
  • Se till att ditt CV är uppdaterat. Om du har varit länge på en arbetsplats är det vanligt att uppgifter om till exempel vidareutbildningar eller andra meriter inte finns med.
  • Får du en enskild överenskommelse att skriva på? Se till att det är skäligt. Ska du jobba under uppsägningstiden? Får du ta andra anställningar? Alla sådana detaljer är viktiga att ha koll på, och experterna på Sveriges Ingenjörer kan hjälpa dig med det. OBS: Att din anställning upphör på grund av arbetsbrist måste framgå i avtalet, annars kan det leda till strul med a-kassan och din inkomstförsäkring.
  • Du kan tacka nej. Att teckna en enskild överenskommelse om att du ska sluta är frivilligt, vilket är viktigt att komma ihåg.
  • Hör alltid av dig till dina fackliga ombud om du har frågor.

Till toppen