Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer vill teckna kollektivavtal med Spotify - kallar till förhandlingar

Idag har Sveriges Ingenjörer skickat en formell begäran till Spotify om att inleda förhandlingar om kollektivavtal för bolagets anställda i Sverige. Initiativet tas tillsammans med Unionen och Akavia.
2023-04-12 14:00
Kollektivavtal
Spotify
Tech
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

– Spotifys tekniska lösningar har revolutionerat hur ljud konsumeras. Nu är det hög tid för företaget att bryta ny mark som arbetsgivare genom att teckna kollektivavtal. Ett ökat inflytande för de anställda och möjligheter till samverkan mellan fack och företag är positivt på flera sätt. Det stärker företags förmåga att hantera svåra verksamhetsförändringar och ta sig an tuffa framtidsutmaningar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Framställan har skickats av Sveriges Ingenjörer, Unionen och Akavia. Förhandlingarna kommer genomföras gemensamt. En förhandlingsframställan är det första formella steget i en process initierad från facken för att förmå företaget att teckna kollektivavtal. Enligt bestämmelser i Medbestämmandelagen ska förhandlingar inledas skyndsamt efter inskickad framställan.  

– Det här är vår andra förhandlingsframställan inom techbranschen på kort tid. Det är både ett sätt att sträcka ut en hand och samtidigt ge en tydlig knuff i rätt riktning. Fler snabbväxande teknikföretag behöver ta steget och ansluta sig till den svenska partsmodellen. Nu är det dags, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer, Unionen och Akavia kommer nu att inleda diskussion och påbörja förhandlingar med företrädare för Spotify. Ambitionen är att få till kollektivavtal så snart det är möjligt. Skulle det inte gå att enas via förhandlingar finns möjligheter för facken att vidta konfliktåtgärder.  

Till toppen