Examensarbetet, eller exjobb som det vanligen kallas, ger dig möjlighet att testa dina teoretiska kunskaper i praktiken och få en bra merit till ditt cv. Vi tipsar och guidar dig.
Eftersom möjligheten finns att uppdragsgivaren erbjuder dig anställning efter ditt exjobb, är det viktigt att söka upp ett företag eller en organisation där du tror att du kan trivas på lång sikt. Fundera på vilka branscher du är intresserad av att jobba inom efter din utbildning och vilka ämnesområden du vill fördjupa dig i.
Lägg också tid och energi på att skriva en bra ansökan. Att hitta och få tag i ett spännande exjobb tar ofta lång tid, så se till att vara ute i god tid.
Många arbetsgivare lägger kontinuerligt ut aktuella studentuppdrag och exjobb. Du kan också kontakta företag och organisationer som du själv är intresserad av.
Om du söker ett exjobb som inte har utannonserats behöver du ha en idé om vad du vill göra. Ring upp, eller prata med representanter på en mässa eller arbetsmarknadsdag för att få veta deras behov.
Förbered dig väl:
Om du inte vet vem du ska kontakta, börja med personalavdelningen och fråga efter namn på chefer på lämpliga avdelningar. Ring sedan dessa för att diskutera vad du kan och vilka behov de har.
Ta också hjälp av ditt lärosäte. Sök i databaserna efter tidigare exjobb för inspiration. Det finns också möjlighet att göra ditt exjobb direkt på skolan. Kontakta studievägledaren på ditt lärosäte om vilka rutiner som gäller.
Sveriges Ingenjörer delar varje år ut två priser för examensarbeten.
Du har också möjlighet att söka stipendier för examensarbete eller utlandsstudier, samt bidrag för ökade kostnader som kan uppstå när du gör exjobb.
Du kan göra ditt exjobb på ett utländskt företag eller organisation, eller genom en institution som har samarbete med ett utländskt universitet.
Väljer du att göra ditt exjobb utomlands bör du vara medveten om att det krävs ett stort engagemang från din sida. Du bör ordna ditt exjobb åtminstone ett år i förväg.
För mer information, kontakta din studievägledare, kårens internationella sekreterare eller motsvarande.
Det är mycket att tänka på när det är dags för exjobbet. Här har vi samlat några tips om vad du ska tänka på före, under och efter ditt exjobb.
Eftersom exjobbet genomförs som en del av din utbildning, har du normalt inte rätt till ersättning. I vissa fall kan ersättning betalas ut för examensarbetet och om ditt examensarbete ingår som en del av ett företags produktion eller om företaget på annat sätt har nytta av det, finns anledning att diskutera ersättning.
Det är viktigt att du har reglerat vilka villkor som gäller i ett skriftligt avtal. Läs mer om villkor och rättigheter under respektive flik.
Om du gör ditt exjobb hos ett företag eller inom stat/kommun/region är du enligt huvudregeln att anse som anställd där. Men det finns branscher, till exempel inom teknikindustrin, där huvudregeln är den motsatta. Frågan om du är anställd eller inte har betydelse i flera avseenden, bland annat vad gäller rätten till eventuella uppfinningar som du åstadkommer. Det är därför viktigt att reglera villkoren för exjobbet i ett skriftligt avtal.
Vid en tvist i domstol avgörs frågan om du är anställd eller inte utifrån en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet. Följande faktorer är då av betydelse:
Om det står i ditt avtal att exjobbet är en anställning så kan du utgå från att det är det som gäller. Men du kan också vara anställd utan att det framgår av ditt avtal. Det beror på att arbetsrätten är tvingande till skydd för arbetstagaren. Praxis i branschen och dina faktiska arbetsförhållanden och väger tyngre än själva avtalet.
Den tyngst vägande faktorn är hur det ser ut den bransch där du utför examensarbetet. I vissa branscher är exjobbare normalt anställda medan det ser annorlunda ut på andra branschområden. De centrala kollektivavtalen ger en stark indikation på vad som gäller i branschen. Kollektivavtalen för samtliga branscher hittar du här.
Mellan Teknikarbetsgivarna och Sveriges Ingenjörer finns en särskild överenskommelse om att studenter inte ska anses vara anställda vid företaget där de utför exjobb. Gör du ditt exjobb hos företag som till exempel ABB, Alfa Laval, Atlas Copco, Ericsson, SAAB eller Volvo är du alltså normalt inte anställd vid företaget. Det finns dock inget som hindrar att du enskilt kommer överens med företaget om att ditt exjobb ändå ska vara en anställning.
Finns inga riktlinjer i kollektivavtal eller branschpraxis i övrigt får bedömningen ske utifrån dina faktiska arbetsförhållanden. Om du i praktiken utför arbete som om du vore anställd, d.v.s. jobbar heltid och utför löpande arbetsuppgifter som normalt utförs av ordinarie personal (till skillnad från att gå bredvid någon), talar det för att du är anställd.
Beroende på om du är anställd eller inte gäller olika regler och villkor för dig under exjobbet.
Som anställd skyddas du av den arbetsrättsliga lagstiftningen och av arbetsgivarens försäkringar. Om företaget där du utför ditt arbete har kollektivavtal omfattas du av dessa villkor i princip på samma sätt som övriga anställda. För akademiker finns ingen kollektivavtalad minimilön, så det är viktigt att du själv kommer överens med arbetsgivaren. Använd våra rekommenderade ingångslöner för högskole- och civilingenjörer som ett riktmärke.
Exjobbet pågår normalt under en tidsbestämd period, och är då en s.k. tidsbegränsad anställning. Utgångspunkten är att en tidsbegränsad anställning inte kan sägas upp av dig eller arbetsgivaren i förväg, om ni inte särskilt har kommit överens om det.
Är du inte anställd under ditt exjobb omfattas du inte av den arbetsrättsliga lagstiftningen, med undantag för diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen som även skyddar praktikanter. Under förutsättning att praktikplatsen är godkänd av din högskola skyddas du som vanligt av högskolans studentförsäkring.
Även om exjobbet inte är en anställning förekommer det att exjobbaren får bidrag eller ersättning från företaget för sitt arbete. Du bör också avtala om att kostnader i form av resor, uppehälle, material eller annat ska ersättas av företaget. Ofta vill företaget få med en sekretessklausul i avtalet till skydd för företagshemligheter. Du bör då se till att klausulen inte innehåller någon vitessanktion.
Det är lätt att man som exjobbare tar på sig för mycket ansvar och arbetsuppgifter. Är exjobbet ingen anställning är det heller inte meningen att du ska överta den ordinarie personalens uppgifter. Utgångspunkten är att du är på arbetsplatsen för att observera och att lära dig.
Företaget har normalt rätt att fritt nyttja resultatet av ditt exjobb. Om arbetet resulterar i en patenterbar uppfinning gäller dock olika regler beroende på om du är anställd eller inte.
Huvudregeln är att uppfinnaren själv äger sin uppfinning. En arbetsgivare har dock rätt att överta patenterbara uppfinningar som anställda åstadkommer i tjänsten med stöd antingen av lagen (1949:345) om rätten till arbetstagares uppfinningar (LAU) eller det s.k. Uppfinnaravtalet som gäller hos företag med kollektivavtal. Om arbetsgivaren övertar din uppfinning så har du i vissa fall rätt till en ”skälig ersättning”. Vad som är skälig ersättning avgörs från fall till fall och tyvärr saknas tydliga riktlinjer.
Är du inte anställd under ditt exjobb äger du själv eventuella patenterbara uppfinningar som du åstadkommer. Du har därmed rätt att själv söka patent och att exploatera din uppfinning. Om företaget vill använda uppfinningen måste företaget antingen köpa eller leasa uppfinningen av dig.
Om du inte själv vill exploatera uppfinningen har du normalt ingen glädje av att själv söka patent på den. Det är då bättre att erbjuda företaget att köpa din uppfinning mot en avtalad ersättning, normalt i form av royalty. Royalty mellan två fristående parter brukar vanligen ligga mellan 5 och 10 procent av produktens nettoförsäljningspris. Vad som är en rimlig nivå i ditt fall beror bl.a. på hur mycket resurser som företaget har bistått med i arbetet. Kontakta Sveriges Ingenjörer för rådgivning.
Det är vanligt att företaget i förväg förbehåller sig en rätt att överta eventuella immateriella rättigheter (däribland uppfinningar) som exjobbaren åstadkommer. Om du inte får någon ersättning alls från företaget, eller väldigt låg ersättning i förhållande till uppfinningens värde, kan villkoret i ditt avtal under vissa förutsättningar jämkas. En talan mot företaget om ytterligare ersättning för din uppfinning måste väckas inom tio år räknat från den tidpunkt då företaget övertog uppfinningen från dig. Som medlem i Sveriges Ingenjörer har du möjlighet att få rättshjälp i en sådan tvist mot företaget.
Som medlem hos oss har du rätt till rådgivning, förhandlingshjälp och rättshjälp i frågor som rör ditt exjobb.
Här hittar du svar på vanliga frågor om exjobb
Det finns många olika sätt. Ta själv kontakt med företag, organisationer eller myndigheter, sök utannonserade exjobb, kolla med ditt kontaktnät, använd sociala medier.
Det vanliga är att lärosätet hjälper dig att hitta ett exjobb. Som regel innebär det att du får göra ditt exjobb direkt på skolan. Kontakta ditt lärosäte för att höra vilka rutiner som gäller där.
Eftersom exjobbet genomförs som en del av din utbildning, har du normalt inte rätt till ersättning.
Enligt en undersökning bland Sveriges Ingenjörers studentmedlemmar förekommer det i en del fall att ersättning betalas ut för examensarbetet, det brukar röra sig om 1000 kr/högskolepoäng för utfört arbete.
Om ditt examensarbete ingår som en del av ett företags produktion eller om företaget på annat sätt har nytta av det, finns anledning att diskutera ersättning. Ju längre fram i din utbildning du befinner dig, desto mer kvalificerad är du eftersom du i princip är färdig ingenjör.
Examensjobb kan kvalificera dig för a-kassa om du får lön för ditt arbete och ditt avtal uppfyller a-kassereglerna. Kontakta Akademikernas a-kassa eller Sveriges Ingenjörers medlemsservice om du vill veta mer.
Några generella regler för examensarbeten som genomförs på uppdrag av företag eller organisation finns inte. Därför är det extra viktigt att du diskuterar villkoren kring ditt exjobb med uppdragsgivaren innan du påbörjar examensarbetet.
Bäst är förstås att göra ett riktigt bra exjobb och att tala om för din uppdragsgivare att du gärna fortsätter att arbeta där efter examen. Fundera på vad du har för målsättningar och vad du vill få ut av ditt exjobb. Försök sedan sammanföra det med uppdragsgivarens förväntningar och behov för att kunna lyfta fram vad du kan bidra med.
Boka en kostnadsfri intervjuträning inför din nästa anställningsintervju.
Här får du tips på hur du skriver ett bra cv, tillgång till vår cv-mall och medlemsförmånen cv-granskning.
Som medlem i Sveriges Ingenjörer kan du söka stipendium eller bidrag ur de fonder som förbundet förvaltar.
För att du ska få bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi oss av cookies. Du kan själv godkänna vilka typer av cookies du tillåter oss att använda, men för att kunna logga in behöver du godkänna nödvändiga cookies. Vill du göra specifika val behöver du klicka på "visa detaljer" för att kunna spara dem. Du kan alltid ändra ditt cookiemedgivande via länk längst ner på sidan.
Läs mer om cookies på sverigesingenjorer.se (just nu behöver du godkänna nödvändiga cookies för att kunna läsa)
Visa detaljernec |
Alla nuvarande och kommande nödvändiga cookies. |
approvedcookies |
Lagrar vilka cookies som godkänts. Denna cookie krävs för att några andra cookies ska lagras. |
.login |
Krävs för inloggning - krypterad information om vem du är. Denna kaka sätts när du loggar in. |
.ASPXROLES |
Krävs för inloggning - krypterad information om vilka rättigheter du har. Denna kaka sätts när du loggar in. |
__epiXSRF |
Skydd för intrång där andra webbplatser skickar in data till denna webbplats och utger sig för att vara en på denna webbplats inloggad användare. |
ASP.NET_SessionId |
Lagring av information på servern kopplat till ditt besök, försvinner när du stänger webbläsaren. Krävs för bland annat inloggning med mobilt BankID. |
.SSOLogin |
Krävs för inloggning när du besöker sidor/funktioner på den tidigare webbplatsen, dvs arkiv.sverigesingenjorer.se. Denna kaka sätts när du är inloggad och förflyttar dig från denna webbplats till den tidigare. |
.EPiForm_VisitorIdentifier |
Använd för att identifiera en unik användare i formulär. |
.EPiForm_BID |
Använd för att identifiera en unik webbläsare i formulär. |
EPiForm_* |
En kaka per formulär och inloggning. Lagrar formulärets status. |
__RequestVerificationToken |
En del i att säkra att inskickad data kommer från en människa. |
Nödvändiga cookies låter dig använda webbplatsen genom att aktivera grundläggande funktioner, till exempel sidnavigering och åtkomst till inloggade områden på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa cookies.
prefs |
Alla nuvarande och kommande inställningscookies. |
hideTopNavigationTip |
Om du stängt informationsbubblan om menyraden. |
hideBar |
Om du stängt bannern bli medlem som visas på vissa sidor. |
pending_insurance_application |
Om du ansökt om inkomstförsäkring används kakan för att visa upp relevant informationstext på mina sidor. |
Dessa cookies används för att webbplatsen ska komma ihåg olika mindre val som du gör, till exempel att du stänger denna cookieinformation, olika notifikationer och liknande funktioner.
tracking |
Alla nuvarande och kommande statistik- och marknadsföringscookies. |
_ga |
Urskiljer användare. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_gid |
Urskiljer användare. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_dc_gtm__UA-34725042-1 |
Begränsar mängden anrop för att föra statistik. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_gac_UA-34725042-1 |
Statistik över kampanjer Sveriges Ingenjörer har i Googles reklamnätverk. |
EPI-MAR-* |
AB-testning. Används för att sammanställa statistik för olika versioner av en sida |
Fr |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
Fbc |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
Fbp |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
UserMatchHistory |
Synkronisering av LinkedIn Ads ID. |
li_oatml |
Identifierar LinkedIn-medlemmar utanför LinkedIn, för annonsering och analys. |
lms_ads |
Identifierar LinkedIn-medlemmar utanför LinkedIn. |
lms_analytics |
Identifierar LinkedIn-medlemmar. |
li_fat_id |
Indirekt identifiering av medlemmar, för konverteringsspårning, personaliserad annonsering och analys. |
li_sugr |
Probabilistisk identifiering av användare. |
U |
Identifiering av användarens webbläsare. |
_guid |
Identifierar användare, för annonsering i Google Ads. |
_BizographicsOptOut |
Används för att avgöra opt out-status för tredjepartsmätning. |
li_giant |
Indirekt identifiering av grupper av LinkedIn-medlemmar, för konverteringsspårning. |
DSID |
Används i funktionalitets- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
test_cookie |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
id |
Används i funktionalitets- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
pm_sess |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
pm_sess_NNN |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
aboutads_sessNNN |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPAU |
Används i marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
ANID |
Används i marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
AID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
IDE |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
TAID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPGCLDC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_dc |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_au |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FLC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_kuid-holds |
Ditt unika användarid, upphör efter 7 eller 90 dagar. |
_kus-holds |
Samlar in information om när ett användarid har synkats med partners till BidTheatre, upphör efter 90 dagar. |
NID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
__gads |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk |
GED_PLAYLIST_ACTIVITY |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
ACLK_DATA |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
Cookies för statistik hjälper Sveriges Ingenjörer att lära oss mer om hur våra besökare interagerar med webbplatsen genom att samla in anonym information. Det hjälper oss att förbättra din upplevelse.
Cookies och sociala media pixlar för marknadsföring används för att följa besökare på webbplatsen för att på så sätt kunna visa annonser som är relevanta och engagerande för enskilda användare.
På vår webbplats använder vi framför allt nödvändiga så kallade sessions-cookies. De hjälper oss att hålla reda på och känna igen din webbläsare. Sessions-cookies lagras inte permanent i din dator, de försvinner när du stänger din webbläsare. För att kunna logga in behöver du minst godkänna nödvändiga cookies.
Vi använder även fasta cookies, som är en kort textfil som gör att webbplatsen känner igen dig vid ett återbesök. I den lagras information så att vissa meddelande, till exempel pop-ups bara visas en gång. Fasta cookies lagras i din dator.
För att kunna mäta besökstrafik och analysera beteenden använder vi oss även av cookies och andra tekniker för att skicka data till externa partners. Det ger oss möjlighet att förbättra våra webbplatser, anpassa innehåll dynamiskt och visa anpassade erbjudanden på andra webbplatser.
Facebooks pixel möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i Meta annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på Meta.
LinkedIn Insight Tag möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i LinkedIns annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på LinkedIn.
Floodlight möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i Googles annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på Google.
BidTheatre är ett verktyg för att visa relevant innehåll för våra målgrupper när de besöker andra webbplatser. Identifierar användar-id samt för register över när användar-id har synkroniserats med partners till BidTheatre. Mer information hos BidTheatre.
Du kan stänga av möjligheten till lagring av cookies på din dator genom webbläsarens säkerhetsinställningar. Då lagras inga cookies i din dator och användning av session cookies eller tredjepartscookies upphör, dock kan detta påverka vissa funktioner på vår och andra webbplatser. Ett annat sätt är att göra en inställning som varnar varje gång en cookie dyker upp och då avgöra från fall till fall om du vill tillåta den eller inte. För att kunna logga in på vår sajt behöver du minst godkänna nödvändiga (session) cookies.
Många webbläsare har också funktioner för att surfa anonymt eller inkognito. Då slängs all information om din surfning på webben inklusive alla cookies när du stänger din webbläsare.