Här hittar du information för dig som är anställd inom högskoleområdet.
Ungefär 5 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer är anställda inom högskoleområdet. Vi arbetar för att främja era intressen, både fackligt och professionellt, gentemot departement och myndigheter. Vi har särskilt fokus på arbetsvillkor och lönebildning som är en förutsättning för fortsatt tillväxt inom både forskning och utbildning.
Det allmänna löne- och förmånsavtalet, ALFA, sluts genom RALS-avtalet och är grunden. ALFA innehåller bestämmelser om lön, kostnadsersättningar, arbetstid, semester, ledighet, uppsägnings-tider och andra anställningsvillkor. Delar av detta regleras sedan lokalt. Exempel: semesterfrågor, restidsersättningar.
Arbetstiderna förhandlas för att svara mot den lokala verksamhetens behov. Grunden är förstås arbetstidslagen. Kontakta dina lokala företrädare i Saco-S föreningen för vad som gäller på din arbetsplats.
Lönebildningen ska ske lokalt. Det lokala löneavtalet omfattar alla akademiker på arbetsplatsen. Ramarna för hur det ska gå till finns i det centrala avtalet.
Avtalet RALS ger förutsättningarna för den lokala lönebildningen. För högskolor som är frivilligt anslutna till Arbetsgivarverket gäller avtalet RALB.
Anställningsvillkoren inom högskoleområdet regleras av avtal på olika nivåer, centralt och lokalt. De lokala avtalen bygger på det centrala. Centrala avtal träffas mellan Saco-S och Arbetsgivarverket och gäller på alla högskolor. Lokala avtal förhandlas fram mellan den lokala Saco-S föreningen och arbetsgivaren.
På din arbetsplats representeras du av Saco-S lokala förening. Saco-S samlar medlemmar från de Sacoförbund som arbetar inom det statliga området, däribland Sveriges Ingenjörer. Föreningen förhandlar med arbetsgivaren om löner, lokala avtal och enskilda medlemsärenden.
Dessutom finns lokala föreningar för Sveriges Ingenjörer på högskolorna. De arbetar för att bevaka medlemmarnas intresseområden och bistå med rådgivning.