Skapa en vinnande jobbansökan

Som nyutexaminerad ingenjör är du hett eftertraktad när du kommer ut på arbetsmarknaden. Men för att få ingenjörsjobbet du vill ha, behöver du lägga tid och energi på ditt CV och ditt personliga brev. Ett bra jobbansökan kan vara avgörande för om du blir kallad till intervju eller inte.

Tre tips på hur du skapar ett bra cv

Ett bra och tydligt cv ökar dina chanser att få ingenjörsjobbet. Läs igenom våra tips och ta även hjälp av våra experter som granskar ditt CV och återkommer med värdefull feedback.

Arbetsgivare eller rekryterare lägger i snitt mellan 10 och 60 sekunder på att skumma igenom en jobbansökan. Därför måste ditt cv vara strukturerat, lättläst och visa dina meriter på ett överskådligt sätt

Tänk på att anpassa ditt cv så att det matchar jobbet du söker. Bearbeta innehållet och fokusera på att lyfta det som är relevant för den specifika tjänsten. Ofta utgår rekyterare från kundens kravprofil och prickar av de erfarenheter som efterfrågas. Därför är det bra att plocka ut några viktiga nyckelord från annonsen och utgå från dem när du berättar om dina yrkesmässiga mål och tidigare erfarenheter.

Tillfället du får att presentera dig genom ditt cv är oerhört kort. Gör det enkelt för rekryteraren eller chefen som får ditt cv. Sammanfatta dina mål, dina erfarenheter och egenskaper i början av cv:t. Till exempel: "Att som projektledare för forskningsprojekt xy kombinera min forskningsutbildning med min analytiska förmåga och mina goda erfarenheter av att leda grupper från start till mål på ett vinnande sätt".

Så skriver du personligt brev

Ditt personliga brev ska, i kombination med ditt cv, öka dina chanser att få komma på intervju. Här delar vi med oss av våra bästa tips om hur man skriver ett bra personligt brev.

Det första du ska tänka på när det gäller ditt personliga brev är rubriken. Rubriken ska vara tydlig och koppla till tjänsten du söker.

Ditt personliga brev ska komplettera cv:t, inte upprepa informationen som står där. Skriv gärna likt en tidningsartikel, med det viktigaste först i en sammanfattande ingress. Ingressen avgör om läsaren blir tillräckligt intresserad för att läsa vidare. Ta med några meningar om varför du söker tjänsten och varför just du är rätt person för jobbet.

Skriv resten i relevansordning. Fokusera på de meriter som är mest relevanta för arbetsgivaren. Gå in på dina erfarenheter och dra paralleller till tjänsten och de behov som specificerats i platsannonsen. Skriv gärna något personligt innan du avslutar brevet. Det ger en bättre bild av dig som person och ger även rekryteraren uppslag till intervjufrågor. Avsluta brevet med att återkoppla till det du inledde med.

En bild på dig gör ditt personliga brev eller cv mer personligt. Tänk på att bilden ska se professionell ut, att den är tagen i rätt sammanhang och att bakgrunden är neutral. Det ska inte förekomma andra personer i bilden. En professionellt fotograferad bild kan därför vara väl värd sitt pris.

Ditt personliga brev ska öka dina chanser att få komma på intervju Sikta därför in dig på att skilja dig från mängden av ansökningar så att du fångar arbetsgivarens intresse. Eftersom du har kort tid på dig att göra intryck, är det ingen dum idé att sticka ut lite i din ansökan.

Bli medlem
Bli medlem och få rådgivning och coachning
Du får rådgivning och coachning för att höja din lön och bygga din karriär.
Till toppen