Genom både egna satsningar och påverkansarbete driver vi frågor som skapar förutsättningar för framtidens hållbara samhälle. Vårt arbete fokuserar framförallt på områden där ingenjörer har särskilt goda förutsättningar att bidra med sitt kunnande.
För att lyfta olika miljöfrågor arrangerar Sveriges Ingenjörer varje år Miljödagen.
Miljödagen är till för alla som arbetar med hållbarhetsfrågor eller på annat sätt har intresse för miljöområdet. Vi har årligen hundratals besökare som tar del av ett fullspäckat program på ett aktuellt tema. Miljödagen fungerar också som en arena för diskussioner om klimatet och miljön. Under Miljödagen delas även Sveriges Ingenjörers miljöpris ut.
Fokus för Miljödagen 2019 är Hållbar mobilitet. Under dagen lyfts ett antal frågor kring hur vi ska lösa behovet av transporter av såväl människor som varor, både idag och i framtiden. Moderator är Mattias Goldmann från Fores.
Anmäl dig till Miljödagen 2019 eller se livesändingen från dagen här
Under Miljödagen delar Sveriges Ingenjörer årligen ut ett miljöpris. Priset ges till den som i massmedia på ett förtjänstfullt sätt informerat om miljöproblem och åtgärder för att förbättra miljön. Medlen till miljöpriset kommer från Sveriges Ingenjörers miljöfond via fondavsättningar i Swedbank Robur Humanfond. Ur Miljöfonden delar Sveriges Ingenjörer även ut stipendier.
Vem som helst kan nominera kandidater till Miljöpriset. Skicka din nominering till Johan Sittenfeld, johan.sittenfeld@sverigesingenjorer.se.
Miljödebattören och nationella samordnaren Svante Axelsson får Sveriges Ingenjörers miljöpris på 75 000 kronor. Han får priset för sin förmåga att väcka entusiasm och engagemang för miljöfrågorna, inte minst i sin roll som nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Läs pressmeddelandet här.
Sveriges Ingenjörers miljöfond gör det möjligt att dela ut Miljöpriset, men även ett antal stipendier varje år. Medlen i fonden kommer från fondavsättningar i Swedbank Robur Humanfond, som förvaltas av Swedbank Robur. Detta innebär att du som sparar i Humanfonden/Miljöfonden kan kombinera långsiktigt sparande och samtidigt stötta Sveriges Ingenjörers viktiga miljöarbete.
Miljöfondens ändamål är att stödja och främja forskning, projekt och studier som syftar till att förbättra den fysiska miljön i Sverige och vårt närområde. 2018 tilldelades Sveriges Ingenjörers Miljöfond 3 834 537 kr.
Vill du också spara i Swedbank Robur Humanfond och bidra till Sveriges Ingenjörers miljöarbete? Läs mer på Swedbanks webbplats.
Miljöfonden ger stöd till miljöforskning, examensarbeten, studier och miljöinformation. Sista ansökningsdag för stipendier är i regel i början/mitten av mars varje år.
Läs mer om Sveriges Ingenjörers stipendier och ansök här
En hållbar samhällsutveckling är fullt möjlig. För att lyckas måste teknik och politik samspela samtidigt som människors attityder och vanor förändras och det ekonomiska systemet anpassas.
I Sveriges Ingenjörers miljöpolitiska program identifieras fyra viktiga områden där ingenjörers kunnande, tillsammans med en gemensam kraftsamling och politiska insatser, kan åstadkomma globala förbättringar.
I Sverige fanns tidigt ett systemkunnande kring hela vattenhanteringen. Om vi tar tillvara den kunskapen och kombinerar den med nya lösningar som leder mot hållbarhet kan området såväl attrahera unga ingenjörer som bidra till export och förbättringar på andra håll i världen.
En effektiv och hållbar infrastruktur för person- och varutransport är ytterst betydelsefull för Sverige. Genom att kombinera kunnandet inom den sektorn med kunskap om informations- och kommunikationsteknik kan helt nya lösningar skapas som bygger på mer effektiv mobilitet eller att fysisk förflyttning kan minskas.
Ett modernt elnät måste kunna hantera både många producenter och konsumenter och dessutom ökade krav på effektivisering. Dessa krav blir tydliga ”randvillkor” för ingenjörers utvecklingsarbete. I Sverige finns en gedigen industriell och forskningsmässig tradition inom eldistribution som kommer att efterfrågas på många håll i världen.
Inom området kemikalier visar erfarenheterna att mycket går att göra med europeisk lagstiftning genom att den via global handel får effekter även utanför Europa. Sverige kan driva på för att samma arbetssätt ska användas också inom andra områden.
Vårt arbete inom miljö och hållbarhet fokuserar framförallt på områden där ingenjörer har särskilt goda förutsättningar att bidra med sitt kunnande. Därför driver vi framförallt frågor inom industriella processer, samhällsplanering och byggnader, transporter och mobilitet, informations- och kommunikationsteknologi, elproduktion och produkter.