Det visar en ny rapport från Sveriges Ingenjörer, som visar hur 87 000 medlemmars arbetsliv har förändrats genom distansarbete sedan 2019. Längre ned på sidan kan du ladda ned hela rapporten.
– Vi har undersökt var ingenjörerna bor och var de jobbar före respektive efter pandemin och listat 13 så kallade Teamstrakter. Det är områden som har sett en särskilt stor ökning av långdistanspendlare sedan 2019, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
På Gotland och i Härjedalen har antalet långpendlande ingenjörer i det närmaste fördubblats på några få år.
– Vår slutsats är att dessa distansarbetare lockats av lägre bostadspriser och närheten till naturen, säger Johan Kreicbergs.
Undersökningen omfattar enbart ingenjörer, men totalt arbetar nu 1,8 miljoner svenskar regelbundet på distans. Det ökade distansarbetet kan komma att få stora effekter på samhället.
– Det gäller alltifrån skattesystem till offentliga investeringar och bostadspriser. Löneskillnaderna är också en viktig faktor. En ingenjör i Stockholm tjänar cirka 20 procent mer än ingenjörer med liknande roller i exempelvis Västernorrland och Norrbotten, där Timrå respektive Haparanda ligger, säger Johan Kreicbergs.
*För Arvika bör ökningen tolkas med försiktighet då antalet långpendlande ingenjörer är färre än 20.