Under 2019 besökte vi 13 svenska orter med ett event med jämställd kompetensförsörjning i fokus. Tillsammans med olika lärosäten uppmärksammade vi Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör. Hon studerade vid Chalmers som ensam kvinna bland 500 studenter och utexaminerades 1917.
Varför är så få kvinnor ingenjörer och varför säger så många flickor att de tycker teknik är ointressant? Har de tillräcklig kunskap om vad en ingenjör gör på jobbet? Påverkar gamla stereotyper fortfarande synen på vad flickor och pojkar ska vara intresserade av och styr bort flickor från teknik?
Med fakta och exempel försöker vi tillsammans med Kungliga IngenjörsVetenskapsakademien och Teknikföretagen besvara några av ovanstående frågor och uppmuntra fler flickor och kvinnor att intressera sig för och söka sig till teknisk utbildning.
Vi behöver fler tjejer som vill bli de ingenjörer som ställer om Sverige till ett hållbart samhälle och möter klimatutmaningarna.
Jämställdhetsminister och civilingenjör
Under 2019 besökte Sveriges Ingenjörer, Teknikföretagen och Ingenjörsvetskapsakademin (IVA) 13 orter och lika många högskolor för att rikta ljuset mot den tekniska obalans som fortfarande råder inom ingenjörsbranschen.
Namnet Vera road-show kommer från Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg, som tog sin examen 1917. Vera Sandberg studerade på Chalmers och var enda kvinna bland 500 manliga studenter. 100 år senare är kvinnorna betydligt fler, men fortfarande idag är det en obalans som vi vet ofta beror på en felaktig bild av vad en ingenjör gör och att det helt enkelt saknas kvinnliga förebilder som ibland kan vara avgörande för att välja en viss väg i livet.
Syftet med Vera roadshow har varit att bidra till att lyfta fram kvinnliga förebilder, sprida kunskap kring hur det ser ut och vad som kan göras, men också att visa på den bredd och de möjligheter som ingenjörsyrket erbjuder.
Vi har även tagit fram en rapport, Teknisk obalans som sammanställer hur det ser ut hur det ser ut för flickor och kvinnor i allt från matematikstudier till ingenjörsyrket för att lägga grunden till vidare diskussioner att hitta lösningar på frågan om hur vi ska få fler kvinnliga ingenjörer.
Vera-turnéns sista stopp vid Mälardalens högskola besöktes av både mellanstadieklasser och Eskilstuna-Kuriren, som skrev om Sveriges Ingenjörer, Teknikföretagen och IVA:s initiativ att inspirera fler kvinnor att vilja bli ingenjörer.
Foto: Jonas Billberg/Mälardalens högskola
När Vera raodshow besökte Lund i oktober intervjuades Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstand i Sveriges Radio P4.
– Jag tror det handlar om att hitta förebilder, och inte prata så mycket om vad man läser utan mer om vad man gör som ingenjör. När vi nu ska ställa om mot ett grönare klimat så är det ingenjörer som kommer stå för många av de lösningarna. De innovationer som vi ingenjörer designar ska komma till godo för alla och då är det också viktigt att vi som ingenjörskår avspeglar den bilden, säger Ulrika Lindstrand.
Hör inslaget i Eftermiddag i P4 Malmöhus.
Ingenjörsyrket är väldigt spännande och välja bort det som individ av helt fel anledningar blir ett problem. Sverige är väldigt framgångsrik som nation tack vare att vi har tagit fram tekniska lösningar och innovationer. För det behöver vi de bästa möjliga ingenjörerna”, säger Sara Magnusson, 2:e vice ordförande Sveriges Ingenjörer.
Hör inslaget i Eftermiddag i P4 Jönköping.
Kvinnor väljer bort ingenjörsyrket för att de tror att de inte är tillräckligt bra på matte eller för att de har en felaktig bild av yrket. Det var ämnet som diskuterades när Vera roadshow besökte Stockholm.
Roadshow för att fler kvinnor ska bli ingenjörer - Läs Ingenjörens artikeln om turnén.
När Vera roadshow besökte Linköping den 8 mars medverkade bland annat Sara Magnusson, andre vice ordförande i Sveriges Ingenjörer.
– Idag är det 25-30 procent av de sökande till ingenjörsutbildningar i landet som är kvinnor, säger Sara i Morgon i P4 Östergötland (105:10 min i sändningen).
Hör även inslaget Tjejer väljer bort ingenjörsyrket av fel skäl på SR P4 Östergötland.
Sveriges ingenjörer - Unga kvinnor går miste om ett fantastiskt yrke, rapporterar Svt Nyheter Öst i en intervju med Sara Magnusson.
Sara Magnusson uppmärksammas också i artikeln Carl-Henric Svanberg tillbaka på LiU på Affarsliv.com (även publicerad i Corren, Vimmerby tidning, Norrköpings tidningar). Sara understryker skolans betydelse, men också föreningslivets:
– Vill man spela fotboll finns hur mycket som helst. Men vill man hålla på med datorer så får man göra det hemma. Det behövs bra förebilder inom matematik i skolan, men också en tredje sektor som kan inspirera unga, säger Sara Magnusson.
Ordförande Ulrika Lindstrand besökte P4 Norrbotten när Vera roadshow drog igång i Luleå.
-De tjejer som väljer bort ingenjörsstudier gör ofta det på fel grunder, säger Ulrika Lindstrand
SVT Rapport uppmärksammade rapporten och i ett inslag talar IVAs VD Tuula Teeri o vikten av förebilder för att fler kvinnor ska få upp ögonen för yrket, ca 17 minuter in i programmet.