I en alltmer konkurrensutsatt och instabil omvärld med snabba konjunktursvängningar är det viktigt med en långsiktig och framtidsorienterad näringspolitik, där ingenjörernas betydelse för samhällsutvecklingen tillvaratas och synliggörs. Ingenjörernas värdeskapande och bidrag till den tekniska utvecklingen behöver också i högre grad premieras genom en bättre löneutveckling.
Ett nytt samhälle växer nu fram där digitaliseringen tillmäts allt större betydelse. Behovet av flexibilitet, delaktighet och teknisk utveckling ökar. Långsiktighet och förnyelse är avgörande för att företagen ska utveckla nya produkter och tjänster som skapar framtidens affärer.
Ingenjörerna har en nyckelroll i den tekniska omställningen och framtagandet av framtidens innovationer. Ingenjörerna är viktiga värdeskapare i företagen och bidrar med sina tekniska kunskaper till att nya idéer omvandlas till tekniska lösningar och innovationer. Förnyelsen är en grund för ökad produktivitet och lönsamhet i de företag ingenjörerna verkar i. Det finns också lösningar som med rätt uppbackning kan knoppas av utanför företaget och bli morgondagens nya växande teknikföretag. Ett viktigt perspektiv för de nya lösningarna är hållbar utveckling och omställning i linje med målen i Agenda 2030.
Sveriges Ingenjörer genomför varje år två konjunkturmätningar i våra mest medlemstäta företag. Vi har genom våra förtroendevalda en unik insyn i hur det går för företagen och arbetsgivarna.
27 frågor ställs till fackligt förtroendevalda hos arbetsgivare som tillsammans har 92 000 ingenjörer anställda inom alla sektorer i det svenska näringslivet. Totalt har fackligt förtroendevalda hos 645 små, medelstora och stora arbetsgivare fått enkäten. 379 svarade under september 2019.
Varför gör förbundet konjunkturmätningar?
Syftet med mätningarna är att skapa vår egen bild och analys av det ekonomiska läget i Sverige, alltså inte enbart förlita oss på arbetsgivarnas eller andra intressens bedömningar. Resultatet har stor trovärdighet och relevans i våra förhandlingar och dialoger med arbetsgivare, men också i vårt påverkansarbete.
Vi vill att du som medlem ska kunna ta del av resultatet i rapporten som ett stöd i t.ex. lönesamtal och utvecklingssamtal. Och att du som förtroendevald ska kunna ha en ekonomisk bild vid löneförhandlingarna.
Innovations- och konjunkturrapporten hösten 2019
Här en sammanfattning av de tre viktigaste resultaten ur rapporten:
Rapporten finns att ladda ner i sin helhet bland dokumenten längst ner på sidan.
Sveriges Ingenjörer genomför också satsningar för att bidra till tillväxt och nya jobb i små och medelstora företag. Projektet Den Första Ingenjören syftar till att utveckla och genomföra metoder för att stimulera och stödja mindre företag att rekrytera och behålla ingenjörer. Men också att visa ingenjörerna vilka fördelar och möjligheter till utveckling som mindre företag kan erbjuda.
Tack vare att regeringen uppmärksammat Sveriges Ingenjörers lyckade pilotsatsning i Jönköpings lön stöttas Den första ingenjören nu ekonomiskt av Tillväxtverket. Under 2018 expanderade projektet till Dalarna, Gävleborg och Värmland.