Du och dina kollegor vet vad som är viktigast på just er arbetsplats. Genom att engagera dig fackligt får du möjlighet att påverka och ni som arbetstagare får ökat inflytande vid bland annat omorganisationer, löneförhandlingar och chefstillsättningar. Det behövs inga förkunskaper, bara engagemang.
Får du inte information om vad som händer på jobbet? Sker omorganisationer, förändringar i verksamheten eller i dina anställningsförmåner plötsligt och utan förvarning?
Att ha kollektivavtal och förtroendevalda på arbetsplatsen innebär fantastiska möjligheter att skapa en bättre arbetsplats.
Med kollektivavtal har arbetsgivaren skyldighet att förhandla med facket innan de fattar beslut om större förändringar på arbetsplatsen. Syftet är att ge arbetstagarna möjlighet att påverka arbetsplatsen genom att bidra med åsikter, tankar och inspel innan arbetsgivaren fattar beslut.
Genom att ha förtroendevalda på arbetsplatsen förhandlar arbetsgivaren med representanter som vet vad som är viktigt på just er arbetsplats. Ni sitter på kunskap om verksamhet och medarbetare som arbetsgivaren enbart får del av genom dialog med er.
För att bli förtroendevald på din arbetsplats behöver du bli vald av medlemmarna i en lokalförening eller bli utsedd av förbundet för att bli kontaktperson.
Om det redan finns en lokalförening på din arbetsplats ska du ta kontakt med dina lokala förtroendevalda. Du hittar deras kontaktuppgifter via mina sidor.
Bilda ny förening eller bli kontaktperson
Du som är intresserad av att engagera dig fackligt på din arbetsplats hittar information och stöd på Sacoförbundens sida akademikerforening.se. Materialet vänder sig framförallt till dig som arbetar inom privat sektor.
Du är också varmt välkommen att kontakta våra föreningsutvecklare via mejl, telefon eller formuläret nedan.
Arbetar du inom statlig sektor kan du vända dig direkt till Saco-S.
Den lokala fackliga verksamheten ser olika ut beroende på era förutsättningar. Det finns två sätt att driva en lokalfacklig representation, antingen genom lokalförening eller genom kontaktpersoner. Oavsett så är de lokalfackliga representanterna att betrakta som förtroendevalda.
Denna organisationsform passar bäst på större arbetsplatser med fler än 10–15 medlemmar.
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ och det är där medlemmarna varje år bestämmer hur föreningen ska skötas och röstar om vilka som utgör föreningens styrelse.
Styrelsen består av minst 3 personer som har rollerna som ordförande, vice ordförande och sekreterare. Utöver dessa kan fler ledamöter väljas. Styrelsen är förtroendevalda företrädare för föreningen och fördelar arbetsuppgifter jämnt mellan sig. Ordförandens huvudsakliga roll är att vara sammankallande för styrelsen. Utöver styrelseuppdrag kan man vara mötesfunktionär, valberedare, skyddsombud eller bolagsstyrelserepresentant.
Lokalföreningen benämns och utformas olika beroende av sektor.
Inom privat sektor samarbetar alla Sacoförbund för att vara ännu starkare tillsammans på arbetsplatserna. Föreningarna kallas Akademikerföreningar och företräder alla anställda på arbetsplatsen som är medlemmar i något Sacoförbund.
Avtalsansvarigt förbund är kontaktförbund för föreningen och hjälper till med rådgivning, utbildning och annat stöd.
Läs mer om Sacoförbunden på saco.se
Inom kommunal och regional sektor finns två typer av föreningar:
Läs mer på AkademikerAlliansens webbplats
Inom statlig sektor samarbetar alla Sacoförbund i sammanslutningen Saco-S.
En Saco-S-förening företräder alla medlemmar på arbetsplatsen som är medlemmar i något Sacoförbund. Föreningen utser ett kontaktförbund som hjälper till med rådgivning och stöd.
På arbetsplatser med färre än 10–15 medlemmar, eller där inte minst 3 medlemmar vill ingå i styrelsen till en lokalförening, kan man utse 1 eller 2 kontaktpersoner.
En kontaktperson är förtroendevald och företräder medlemmarna i lokalfackliga frågor på samma sätt som en lokalförening. Skillnaden är att kontaktpersonen är utsedd av facket att företräda medlemmarna direkt, alltså inte via en medlemsstyrd lokalförening.
Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig, eller kontakta oss via kontakt@akademikerforening.se eller 08-6138000.
Våra föreningsutvecklare hjälper dig som är intresserad av att bilda en ny förening eller bli kontaktperson. Du kan också få rådgivning kring stadgar, årsmöten och annat som hör till det fackliga uppdraget.
Här är lagarna som utgör grunden för arbetsmarknaden och så fungerar central och lokal samverkan inom den svenska modellen.
Läs mer