Sveriges Ingenjörer

Bli förtroendevald

Du och dina kollegor vet vad som är viktigast på just er arbetsplats. Genom att engagera dig fackligt får du möjlighet att påverka och ni som arbetstagare får ökat inflytande vid bland annat omorganisationer, löneförhandlingar och chefstillsättningar. Det behövs inga förkunskaper, bara engagemang.

Får du inte information om vad som händer på jobbet? Sker omorganisationer, förändringar i verksamheten eller i dina anställningsförmåner plötsligt och utan förvarning?

Att ha kollektivavtal och förtroendevalda på arbetsplatsen innebär fantastiska möjligheter att skapa en bättre arbetsplats.

Varför ska jag bli förtroendevald?

Det finns många anledningar till att ta chansen och bli förtroendevald och du får vara med och utveckla både arbetsplatsen och dig själv.

Fler anledningar att bli förtroendevald

 • Insyn i vad som händer bakom kulisserna på jobbet.
 • Möjlighet att påverka arbetsgivarens beslut genom konstruktiva dialoger om verksamheten.
 • Kompetensutveckling genom kurser och erfarenheter kring förhandlingsteknik, arbetsrätt, avtalsrätt och företrädarskap.
 • Uppskattning från kollegor som tack vare ditt engagemang får både stöd och bättre förutsättningar på jobbet.

Påverka på din arbetsplats

I filmen ”Var med och påverka på din arbetsplats” får du träffa förtroendevalda som berättar om varför de har valt att engagera sig fackligt.

In the video ”Influence your workplace” (with English subtitles), you get to meet local representatives sharing their thoughts on why they are engaged in an assignment.

Därför är lokalt förtroendevalda viktiga

Med kollektivavtal har arbetsgivaren skyldighet att förhandla med facket innan de fattar beslut om större förändringar på arbetsplatsen. Syftet är att ge arbetstagarna möjlighet att påverka arbetsplatsen genom att bidra med åsikter, tankar och inspel innan arbetsgivaren fattar beslut.

Genom att ha förtroendevalda på arbetsplatsen förhandlar arbetsgivaren med representanter som vet vad som är viktigt på just er arbetsplats. Ni sitter på kunskap om verksamhet och medarbetare som arbetsgivaren enbart får del av genom dialog med er.

Exempel på frågor att driva

 • Lön
 • Arbetsmiljö
 • Omorganisationer
 • Chefstillsättningar
 • Uppsägningar
 • Kompetensutveckling
 • Lokala avtal om arbetstid och komptid, friskvård, lunchsubventioner med mera.

Hur blir jag förtroendevald? 

För att bli förtroendevald på din arbetsplats behöver du bli vald av medlemmarna i en lokalförening eller bli utsedd av förbundet för att bli kontaktperson.

Om det redan finns en lokalförening på din arbetsplats ska du ta kontakt med dina lokala förtroendevalda. Du hittar deras kontaktuppgifter via Mina sidor.

Bilda ny förening eller bli kontaktperson

Du som är intresserad av att engagera dig fackligt på din arbetsplats hittar information och stöd på Sacoförbundens sida som finns här på Sveriges Ingenjörers webbplats. Materialet vänder sig framförallt till dig som arbetar inom privat sektor.

Du är också varmt välkommen att kontakta våra föreningsutvecklare via mejl, telefon eller formuläret nedan.

Arbetar du inom statlig sektor kan du vända dig direkt till Saco-S.

Lokalförening eller kontaktperson?

Den lokala fackliga verksamheten ser olika ut beroende på era förutsättningar. Det finns två sätt att driva en lokalfacklig representation, antingen genom lokalförening eller genom kontaktpersoner. Oavsett så är de lokalfackliga representanterna att betrakta som förtroendevalda.

Nyfiken på rollen som skyddsombud?

Som skyddsombud företräder du alla anställda på arbetsplatsen och verkar för en god arbetsmiljö.

Läs mer om skyddsombud

Kontakta oss

Våra föreningsutvecklare hjälper dig som är intresserad av att bilda en ny förening eller bli kontaktperson. Du kan också få rådgivning kring stadgar, årsmöten och annat som hör till det fackliga uppdraget. Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig.

Du når oss också på kontakt@akademikerforening.se

 

Senast uppdaterad 2023-11-29
Till toppen