Den svenska modellen bygger på att fack och arbetsgivare samverkar på olika nivåer i frågor som rör verksamheten. Överenskommelser mellan parterna bekräftas i kollektivavtal. Samverkan sker också mellan olika fackförbund, centralt och lokalt. Dessutom påverkas arbetsmarknaden av en rad lagar.
I Sverige tar fackförbunden och arbetsgivarna ett gemensamt ansvar för att utveckla och komma överens om de regler som ska gälla i arbetslivet. Många villkor regleras i kollektivavtal som anpassas till bransch och arbetsplats.
Sveriges Ingenjörer är en del av Saco – Centralorganisationen för Sveriges alla akademikerförbund. Tillsammans är vi en stark part både på arbetsmarknaden i stort och ute på arbetsplatserna. Vi samverkar inom Saco lokalt såväl som på central nivå. I vissa branscher och på vissa arbetsplatser samarbetar vi även med förbund från de andra centralorganisationerna TCO och LO.
Sacoförbunden organiserar Sveriges akademiker. Förbundens roll är att företräda medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden. Sacoförbunden samlar 940 000 svenska akademiker i 22 förbund. Förbunden är självständiga, men samverkar både på central och på lokal nivå för att vara en stark part på arbetsmarknaden såväl som på arbetsplatserna.
Utgångspunkten för Sacos politik och fackliga förhållningssätt är att akademiker tillför svenska arbetsgivare stora värden genom att bidra till goda ekonomiska resultat och utveckling av verksamheterna. Frågor kring betydelsen av forskning och utbildning för samhället är andra exempel på frågor som Saco driver.
Sacoförbunden samverkar för att skapa goda arbetsvillkor, bra arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv för alla akademiker som är medlemmar. Genom att lyfta fram akademikernas betydelse för arbetsgivarnas utveckling och lönsamhet lägger vi grunden för varje enskild medlems möjlighet till inflytande över sin löne- och kompetensutveckling liksom sin karriär på längre sikt.
På arbetsplatser med få akademiker kan det vara ha svårt att ha respektive förbunds "egna" förtroendevalda representerade. Därför samarbetar vi som akademikergrupp och en förtroendevald från någon av förbunden representerar alla akademiker på arbetsplatsen. På så vis blir medlemmarna representerade som akademiker och vi blir fler och starkare gentemot arbetsgivaren. Samarbetet ger akademikermedlemmarna inflytande.
Samverkan mellan förbunden ger ökad styrka. Därför ingår Sveriges Ingenjörer i olika konstellationer med andra förbund, både på övergripande nivå och lokalt på arbetsplatserna.
De allmänna villkor som gäller i kollektivavtalen är i stort sett samma för alla, oavsett förbundstillhörighet, med begränsningen att det är olika avtal för tjänstemän eller arbetare. Medbestämmandeavtal gäller för samtliga anställda. Löneavtalen skiljer sig däremot åt och förhandlingar vid lönerevision eller samverkan i löneprocessen sköts av respektive förbund med fokus på just sina medlemmar.
På många arbetsplatser samverkar Saco-förbunden genom akademikerföreningen där medlemmarna består av just akademiker. Genom akademikerföreningen drivs de lokala frågorna som till exempel löneprocessen och lönerevisionen, verksamhetsfrågor genom medbestämmande och kompetensutveckling. Lokala avtal möter de förutsättningar som finns på den specifika arbetsplatsen.
Samverkan ser olika ut i olika sektorer på arbetsmarknaden, utifrån de olika förutsättningar som finns.
Inom statliga sektorn samverkar förbunden i förhandlingsfrågor för tjänstemän genom Saco-S, som består av 22 medlemsförbund inom Saco. Saco-S representerar cirka 86 500 akademiker. Saco-S förhandlingsmandat omfattar lön och allmänna villkor, tjänstepension, försäkrings-och omställningsfrågor. Motpart i förhandlingarna är Arbetsgivarverket. Saco-S högsta beslutande organ är representantskapet där alla förbund är företrädda. Representantskapet fattar beslut i viktiga frågor som att träffa centrala avtal, vidta konfliktåtgärder och inriktningen på vårt fackliga arbete.
10. Saco-S delegerar uppgiften att vara organisationens företrädare på lokal nivå till Saco-S-föreningarna. De lokala Saco-S-föreningarna representerar samtliga Saco-medlemmar på arbetsplatsen. Föreningen ska behandla alla medlemmar lika oberoende av förbundstillhörighet, anställning, funktion eller befattning. Saco-S-föreningar har mandat att träffa lokala kollektivavtal och företräda medlemmarna i de flesta situationer. I skriften Arbetstagarnyckeln beskrivs hur Saco-S arbetar och vilka frågor som hanteras på lokal nivå.
Inom kommun och regionsektorn samverkar förbunden i förhandlingsfrågor för tjänstemän genom AkademikerAlliansen, som består av medlemsförbund inom Saco. AkademikerAlliansen representerar cirka 55 000 akademiker. AkademikerAlliansens förhandlingsmandat omfattar lön och allmänna villkor, tjänstepension, försäkrings-och omställningsfrågor. Motpart i förhandlingarna är SKR och Pacta.
Det är bra att samverka med övriga fackförbund som finns på arbetsplatsen. I vissa lokala frågor är det lättare att nå framgång när vi samarbetar. Samverkan ger oss styrka men också ett viktigt erfarenhetsutbyte och ökad kännedom om de andra förbundens ståndpunkter. De allmänna anställningsvillkoren beskrivs i kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB) och är samma för alla anställda oavsett förbundstillhörighet. Det finns även tillägg och bilagor till detta avtal som kan beröra specifika grupper. Däremot skiljer sig löneavtalen åt, då varje förbund har egen partsställning. Detta innebär att vid lönerevisionerna sker förhandlingarna förbundsvis med fokus på de egna medlemmarna.
Förbunden kan välja att bilda ett Saco-Råd eller en Saco-förening för att stärka inflytandet på olika nivåer inom kommuner och regioner. Där ett Saco-Råd/-förening finns innebär det normalt att förbunden inom Saco på medlemmarnas initiativ lokalt gått samman i vissa, lokala, samverkansfrågor enligt FAS05. Därutöver har respektive förbund kvar sin lokala partsställning i frågor som rör lön och allmänna anställningsvillkor. Mandatet för Saco-Råd/-föreningar vilar på förbundens medgivande. En självklar del av uppdraget och förutsättning för mandatet är att löpande kommunicera med och informera alla medlemmar alternativt via Rådet/föreningarna i de förbund de representerar.
Inom den privata sektorn samverkar förbunden ofta i förhandlingsfrågor. Den största samverkan sker genom PTK som representerar över 800 000 tjänstemän från Saco, TCO och det fristående fackförbundet Ledarna. PTK sköter förhandlingar som gäller det under 2022 träffade Huvudavtalet samt avtal om tjänstepension, uppfinnarfrågor och konkurrensklausuler med arbetsgivarparten Svenskt Näringsliv.
När det gäller lön och anställningsvillkor i stort varierar förhandlingssamarbetet från avtalsområde till avtalsområde inom privat sektor. Exempelvis samverkar Sveriges Ingenjörer med Akavia inom branscherna bank, försäkring och IT. Inom handels- och tjänstesektorn samt stora delar av den ideella sektorn, sker samverkan inom Akademikerförbunden inom Handel och Tjänster (AHT).
Inom industrisektorn är Sveriges Ingenjörer kollektivavtalstecknande part. Inom ramen för samarbetsorganet Facken inom industrin samarbetar vi med bland andra TCO-förbundet Unionen och LO-förbundet IF Metall.
nerna ingår då som enad part gentemot arbetsgivaren i förhandlingar.
Det är bra att samverka med övriga fackförbund på arbetsplatsen, till exempelvis med IF Metall, Unionen och Ledarna. I vissa frågor är det lättare att nå framgång när vi samarbetar. Samverkan ger oss styrka men också ett viktigt erfarenhetsutbyte och ökad kännedom om de andra förbundens ståndpunkter.
De allmänna anställningsvillkoren, i de centrala kollektivavtalen, är i stort sett samma för alla anställda oavsett förbundstillhörighet. Däremot skiljer sig löneavtalen åt vilket innebär att vid lönerevisionerna sker förhandlingarna förbundsvis med fokus på de egna medlemmarna.
En formaliserad och utökad samarbetsform med övriga tjänstemannaförbund på arbetsplatsen kan bildas genom PTK-L (PTK-Lokalt). Organisationerna uppträder då som enad part gentemot arbetsgivaren i vissa förhandlingar.
Läs mer om huvudavtalet och PTK-L på PTK:s hemsida
De arbetsrättsliga lagarna utgör grunden för arbetsmarknaden. Några exempel är Lagen om anställningsskydd (LAS), Medbestämmandelagen (MBL), Förtroendemannalagen (FML), Diskrimineringslagen och Föräldraledighetslagen. Många eller delar av lagarna är semi-dispositiva, vilket betyder att lagen kan ersättas helt eller delvis genom ett kollektivavtal.
Mer om de arbetsrättsliga lagarna
Centrala kollektivavtal förhandlas fram för varje bransch. Kollektivavtalen kompletterar de arbetsrättsliga lagarna till branschens förutsättningar. Många villkor finns enbart i kollektivavtalen och inte i någon lagstiftning, så som löneutfyllnad vid föräldraledighet och sjukdom, rätt till övertidsersättning, och tjänstepension.
Här finns kollektivavtal och avtalsdokument
Lokala kollektivavtal gäller bara på arbetsplatsen eller (till och med) en viss del av den. De lokala avtalen får som regel inte innehålla villkor som är sämre än det centrala avtalet och kan bara reglera villkor där det framgår i det centrala avtalet att avvikelser kan ske lokalt.
Det enskilda anställningsavtalet kan innehålla ännu fler förmåner. Det enskilda avtalet får inte vara sämre än lag eller kollektivavtal.
Lagen om anställningsskydd, LAS, medbestämmandelagen, MLB och förtroendemannalagen, FLM är exempel på lagar som du som förtroendevald kommer i kontakt med. De arbetsrättsliga lagarna gäller alla arbetstagare. Men det finns undantag. Lagen om anställningsskydd, LAS, gäller inte personer i företagsledande eller jämförbar ställning. Här presenteras ett urval av de lagar som är relevanta i ditt arbete som förtroendevald.
De arbetsrättsliga lagarna ger en grundtrygghet på arbetsmarknaden. LAS utgör ett ramverk för vad som gäller vid anställning, uppsägning och avskedande.
Syftet med MBL är att stärka arbetstagarsidans inflytande över arbetsvillkoren och hur arbetet är organiserat. Lagen innebär bland annat att arbetsgivaren måste informera akademikerföreningen om hur verksamheten utvecklas och kalla till förhandling inför större, planerade förändringar innan beslut fattas.
Förtroendemannalagen ger dig som förtroendevald rätt till betald ledighet för fackligt arbete på arbetsplatsen som är kopplat till arbetsgivarens verksamhet. Den medger dig däremot inte betald ledighet för medlemsrekryterande aktiviteter.
GDPR påverkar hur du kan hantera personuppgifter i ditt fackliga uppdrag. Därför har Sveriges Ingenjörer tillsammans med övriga Saco-förbund utarbetat riktlinjer och instruktioner för dig som är förtroendevald som du tar del av.
Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren ansvarig för arbetsmiljön och ska systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten så att god arbetsmiljö uppnås. Även arbetsskador och arbetsmiljörisker ska utredas.
Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck.
Lagen definierar också direkt och indirekt diskriminering.
Reglerna om arbetstid finns i arbetstidslagen. Lagen hanterar till exempel ordinarie arbetstid, jourtid, övertid, dygns- och veckovila. De flesta arbetstidsavtal i kollektivavtal ersätter arbetstidslagen delvis eller i sin helhet.
Kollektivavtal är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fackförbund som reglerar frågor kring bland annat arbetsvillkor och tjänstepension. Att ha kollektivavtal gör stor skillnad för din privatekonomi om du blir sjuk, föräldraledig eller råkar ut för en arbetsskada.
En av Sveriges Ingenjörers viktigaste uppgifter är att lägga grunden för ett tryggt och bra arbetsliv genom att förhandla fram kollektivavtal. Avtalen reglerar frågor rörande exempelvis arbetsvillkor, föräldraledighet och tjänstepension.
Vi reder ut begreppen om skillnaderna mellan olika sorters avtal.
För att du ska få bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi oss av cookies. För att kunna logga in behöver du godkänna nödvändiga cookies. Vill du göra specifika val behöver du klicka på "visa detaljer" för att kunna spara dem. Du kan alltid ändra ditt cookiemedgivande via länk längst ner på sidan.
Visa detaljernec |
Alla nuvarande och kommande nödvändiga cookies. |
approvedcookies |
Lagrar vilka cookies som godkänts. Denna cookie krävs för att några andra cookies ska lagras. |
.login |
Krävs för inloggning - krypterad information om vem du är. Denna kaka sätts när du loggar in. |
.ASPXROLES |
Krävs för inloggning - krypterad information om vilka rättigheter du har. Denna kaka sätts när du loggar in. |
__epiXSRF |
Skydd för intrång där andra webbplatser skickar in data till denna webbplats och utger sig för att vara en på denna webbplats inloggad användare. |
ASP.NET_SessionId |
Lagring av information på servern kopplat till ditt besök, försvinner när du stänger webbläsaren. Krävs för bland annat inloggning med mobilt BankID. |
.SSOLogin |
Krävs för inloggning när du besöker sidor/funktioner på den tidigare webbplatsen, dvs arkiv.sverigesingenjorer.se. Denna kaka sätts när du är inloggad och förflyttar dig från denna webbplats till den tidigare. |
.EPiForm_VisitorIdentifier |
Använd för att identifiera en unik användare i formulär. |
.EPiForm_BID |
Använd för att identifiera en unik webbläsare i formulär. |
EPiForm_* |
En kaka per formulär och inloggning. Lagrar formulärets status. |
__RequestVerificationToken |
En del i att säkra att inskickad data kommer från en människa. |
Nödvändiga cookies låter dig använda webbplatsen genom att aktivera grundläggande funktioner, till exempel sidnavigering och åtkomst till inloggade områden på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa cookies.
prefs |
Alla nuvarande och kommande inställningscookies. |
hideTopNavigationTip |
Om du stängt informationsbubblan om menyraden. |
hideBar |
Om du stängt bannern bli medlem som visas på vissa sidor. |
pending_insurance_application |
Om du ansökt om inkomstförsäkring används kakan för att visa upp relevant informationstext på mina sidor. |
Dessa cookies används för att webbplatsen ska komma ihåg olika mindre val som du gör, till exempel att du stänger denna cookieinformation, olika notifikationer och liknande funktioner.
tracking |
Alla nuvarande och kommande statistik- och marknadsföringscookies. |
_ga |
Urskiljer användare. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_gid |
Urskiljer användare. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_dc_gtm__UA-34725042-1 |
Begränsar mängden anrop för att föra statistik. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_gac_UA-34725042-1 |
Statistik över kampanjer Sveriges Ingenjörer har i Googles reklamnätverk. |
EPI-MAR-* |
AB-testning. Används för att sammanställa statistik för olika versioner av en sida |
Fr |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
Fbc |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
Fbp |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
UserMatchHistory |
Synkronisering av LinkedIn Ads ID. |
li_oatml |
Identifierar LinkedIn-medlemmar utanför LinkedIn, för annonsering och analys. |
lms_ads |
Identifierar LinkedIn-medlemmar utanför LinkedIn. |
lms_analytics |
Identifierar LinkedIn-medlemmar. |
li_fat_id |
Indirekt identifiering av medlemmar, för konverteringsspårning, personaliserad annonsering och analys. |
li_sugr |
Probabilistisk identifiering av användare. |
U |
Identifiering av användarens webbläsare. |
_guid |
Identifierar användare, för annonsering i Google Ads. |
_BizographicsOptOut |
Används för att avgöra opt out-status för tredjepartsmätning. |
li_giant |
Indirekt identifiering av grupper av LinkedIn-medlemmar, för konverteringsspårning. |
DSID |
Används i funktionalitets- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
test_cookie |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
id |
Används i funktionalitets- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
pm_sess |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
pm_sess_NNN |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
aboutads_sessNNN |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPAU |
Används i marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
ANID |
Används i marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
AID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
IDE |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
TAID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPGCLDC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_dc |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_au |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FLC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_kuid-holds |
Ditt unika användarid, upphör efter 7 eller 90 dagar. |
_kus-holds |
Samlar in information om när ett användarid har synkats med partners till BidTheatre, upphör efter 90 dagar. |
NID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
__gads |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk |
GED_PLAYLIST_ACTIVITY |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
ACLK_DATA |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
RUL |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPGCLAW |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPGCLGB |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_gb |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gac_gb_<wpid> |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_aw |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
1P_JAR |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
Conversion |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
YSC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
VISITOR_INFO1_LIVE |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
VISTIOR_INFO1_LIVE__k |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
VISITOR_INFO1_LIVE1__default |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
Cookies för statistik hjälper Sveriges Ingenjörer att lära oss mer om hur våra besökare interagerar med webbplatsen genom att samla in anonym information. Det hjälper oss att förbättra din upplevelse.
Cookies och sociala media pixlar för marknadsföring används för att följa besökare på webbplatsen för att på så sätt kunna visa annonser som är relevanta och engagerande för enskilda användare.
På vår webbplats använder vi framför allt nödvändiga så kallade sessions-cookies. De hjälper oss att hålla reda på och känna igen din webbläsare. Sessions-cookies lagras inte permanent i din dator, de försvinner när du stänger din webbläsare. För att kunna logga in behöver du minst godkänna nödvändiga cookies.
Vi använder även fasta cookies, som är en kort textfil som gör att webbplatsen känner igen dig vid ett återbesök. I den lagras information så att vissa meddelande, till exempel pop-ups bara visas en gång. Fasta cookies lagras i din dator.
För att kunna mäta besökstrafik och analysera beteenden använder vi oss även av cookies och andra tekniker för att skicka data till externa partners. Det ger oss möjlighet att förbättra våra webbplatser, anpassa innehåll dynamiskt och visa anpassade erbjudanden på andra webbplatser.
Facebooks pixel möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i Meta annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på Meta.
LinkedIn Insight Tag möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i LinkedIns annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på LinkedIn.
Google Ads tags möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i Googles annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på Google. Mer information hos Google.
BidTheatre är ett verktyg för att visa relevant innehåll för våra målgrupper när de besöker andra webbplatser. Identifierar användar-id samt för register över när användar-id har synkroniserats med partners till BidTheatre. Mer information hos BidTheatre.
Du kan stänga av möjligheten till lagring av cookies på din dator genom webbläsarens säkerhetsinställningar. Då lagras inga cookies i din dator och användning av session cookies eller tredjepartscookies upphör, dock kan detta påverka vissa funktioner på vår och andra webbplatser. Ett annat sätt är att göra en inställning som varnar varje gång en cookie dyker upp och då avgöra från fall till fall om du vill tillåta den eller inte. För att kunna logga in på vår sajt behöver du minst godkänna nödvändiga (session) cookies.
Många webbläsare har också funktioner för att surfa anonymt eller inkognito. Då slängs all information om din surfning på webben inklusive alla cookies när du stänger din webbläsare.