Sjukvården, energiomställningen och kampen mot brottsligheten. Ingen av dem klarar sig utan ingenjörer. För att Sverige ska få fler ingenjörer krävs att fler tjejer väljer yrket.
Sverige behöver fler ingenjörer för att fortsätta skapa innovationer för ökat välstånd och välfärd och för att klara den gröna omställningen.
Ingenjörsyrket är fortfarande mansdominerat, även om könsfördelningen blivit något jämnare under senare år. För att få fler ingenjörer bör satsningar göras på att öka antalet kvinnor som väljer yrket.
Även utbildningarna är mansdominerade. Den viktigaste inkörsporten till ingenjörsutbildningarna på högskolor och universitet är gymnasiets teknikprogram, där fem av sex elever är killar. Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna.
Vissa kommuner har lyckats bättre med att locka tjejer att läsa teknikprogrammet. I vår rapport ”Var i Sverige odlas tjejernas teknikintresse?” har vi undersökt några faktorer som skulle kunna förklara variationen.
Skulle alla kommuner vara lika bra som Hammarö, den kommun där teknikprogrammet är som populärast bland tjejer, skulle det i förlängningen kunna leda till att uppemot 1 400 fler kvinnor påbörjade en ingenjörsutbildning varje år, ett tillskott på nästan 40 procent. Detta skulle bidra till att stärka Sveriges konkurrens- och innovationskraft och ställning som ingenjörsland.
Kommunerna med flest tjejer på teknikprogrammet.
I en ny rapport visar Sveriges Ingenjörer att det finns flera bra sätt att locka fler tjejer till teknikprogrammet.
För Josefin Rojas Vazquez har intresset för natur och teknik funnits med ända sedan barnsben. Kombinera det med ett samhällsintresse, så blev slutsatsen en utbildning till civilingenjör i energiteknik.
Tara Kadirs rymdintresse försvann i högstadiet och hon såg sig inte som en framtida ingenjör. Men efter gymnasiet började hon lyssna mer till sig själv och känna efter vad hon ville göra.