Sveriges Ingenjörer

Tidigt teknikintresse banar väg för fler kvinnliga ingenjörer

Sjukvården, energiomställningen och kampen mot brottsligheten. Ingen av dem klarar sig utan ingenjörer. För att Sverige ska få fler ingenjörer krävs att fler tjejer väljer yrket.

Sverige behöver fler ingenjörer för att fortsätta skapa innovationer för ökat välstånd och välfärd och för att klara den gröna omställningen.

Ingenjörsyrket är fortfarande mansdominerat, även om könsfördelningen blivit något jämnare under senare år. För att få fler ingenjörer bör satsningar göras på att öka antalet kvinnor som väljer yrket.

Även utbildningarna är mansdominerade. Den viktigaste inkörsporten till ingenjörsutbildningarna på högskolor och universitet är gymnasiets teknikprogram, där fem av sex elever är killar. Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna. 

Här odlas tjejernas teknikintresse

Vissa kommuner har lyckats bättre med att locka tjejer att läsa teknikprogrammet. I vår rapport ”Var i Sverige odlas tjejernas teknikintresse?” har vi undersökt några faktorer som skulle kunna förklara variationen.

Skulle alla kommuner vara lika bra som Hammarö, den kommun där teknikprogrammet är som populärast bland tjejer, skulle det i förlängningen kunna leda till att uppemot 1 400 fler kvinnor påbörjade en ingenjörsutbildning varje år, ett tillskott på nästan 40 procent. Detta skulle bidra till att stärka Sveriges konkurrens- och innovationskraft och ställning som ingenjörsland.

Topplista: Här väljer tjejerna teknik

Kommunerna med flest tjejer på teknikprogrammet.

Läs rapporten om tjejer inom teknik

I en ny rapport visar Sveriges Ingenjörer att det finns flera bra sätt att locka fler tjejer till teknikprogrammet.

Fler tjejer till tekniska utbildningar

Sex av sju tjejer med toppbetyg i matte i nionde klass väljer en annan 
väg än ingenjörsbanan. Om andelen tjejer som sökte sig till ingenjörsutbildningar var lika stor som killarnas skulle det innebära 2 200 fler sökande varje år.

Läs rapporten om hur andelen kvinnor på ingenjörsutbildningarna kan öka (pdf)

Matteundervisningen i skolan ska stärkas

Förkunskaperna är för låga bland de som påbörjar ingenjörsutbildningarna. Samtidigt är behovet av teknisk kompetens högre än någonsin. Fler barn måste ges bättre möjlighet att lyfta sina kunskaper i matematik och bli en av de som vill och kan klara av att bli ingenjör.

Läs rapporten om hur kunskaperna kan stärkas på gymnasiet (pdf)

Valet att bli ingenjör är det bästa jag gjort

För Josefin Rojas Vazquez har intresset för natur och teknik funnits med ända sedan barnsben. Kombinera det med ett samhällsintresse, så blev slutsatsen en utbildning till civilingenjör i energiteknik.

Läs intervjun med Josefin

En krokig resa ledde henne rätt

Tara Kadirs rymdintresse försvann i högstadiet och hon såg sig inte som en framtida ingenjör. Men efter gymnasiet började hon lyssna mer till sig själv och känna efter vad hon ville göra.

Läs intervjun med Tara
Senast uppdaterad 2024-03-05
Till toppen