Både före och efter du har skrivit på ett anställningsavtal är det viktigt att veta vilken anställningsform du är anställd under. Här reder vi ut grunderna.
Huvudregeln i både LAS och i kollektivavtal är att anställningsavtalet ska gälla tillsvidare. Tidsbegränsade anställningar, som exempelvis vikariat, är undantag från huvudregeln. Vilka tidsbegränsade anställningar som är tillåtna anges i LAS. Om det finns kollektivavtal är det reglerna i dessa som gäller för tidsbegränsade anställningar.
I lagen om anställningsskydd, LAS, finns tre olika anställningsformer: tillsvidareanställning, tidsbegränsad anställning och provanställning. Det finns viktiga skillnader mellan de tre. Här nedan kan du läsa mer om de olika anställningsformerna.
Arbetsgivare är enligt lag skyldig att senast en månad efter att arbetet påbörjats ge skriftlig information om villkoren för ditt arbete. Villkoren bör formuleras som ett anställningsavtal.
Sveriges Ingenjörer har kollektivavtal inom praktiskt taget alla branscher på den svenska arbetsmarknaden. För närvarande har vi högt tryck i vår rådgivning och kan inte granska ditt avtal manuellt. Här hittar du en checklista du kan använda för att säkerställa att ditt avtal har med allt som bör finnas med.
Arbetsgivare har, förutsatt att något inträffat som gör att det krävs extra arbetsinsatser, rätt att beordra övertidsarbete.
Det finns inga regler som anger att arbetsgivaren viss tid i förväg måste meddela dig att du ska arbeta övertid och detta kan alltså ske med kort varsel.
Grunden för din fasta månadslön är den ordinarie arbetstiden. Om du arbetar övertid ska du kompenseras för detta i pengar eller ledighet. Det finns dock ingen i lag reglerad rätt till övertidsersättning. Däremot finns regler som garanterar dig övertidsersättning regelmässigt i kollektivavtal. Om det inte finns något kollektivavtal på din arbetsplats måste du alltså själv komma överens med arbetsgivaren om vilken övertidsersättning du ska ha rätt till. Ledning för vilken ersättningsnivå som är lämplig kan du finna i närmast tillämpliga kollektivavtal.
Många arbetsgivare vill att du ska avtala bort rätten till övertidsersättning. Det är viktigt att du får kompensation om du ingår en sådan överenskommelse. I flera kollektivavtal finns det regler kring hur en sådan överenskommelse ska se ut, vilka som kan omfattas och hur överenskommelsen kan sägas upp. Om du har avtalat bort övertidsersättningen brukar du kompenseras med längre semester och högre lön.
Det är viktigt att du håller reda på hur mycket du faktiskt jobbar. Se till att du kompenseras för den övertid du lägger ned, och att du har en bra balans mellan arbete, familj och fritid.
Många arbetsgivare anser att ett visst övertidsuttag är naturligt. Därför är det viktigt att du själv har kontroll över hur mycket du faktiskt jobbar.
Hur lojal måste du vara mot din arbetsgivare om du säger upp dig, går till en konkurrent eller startar eget? Det måste finnas goda skäl om en arbetsgivare vill skriva in konkurrensklausuler i ditt anställningsavtal.
Här reder vi ut vad som är viktigt att tänka på.