Sveriges Ingenjörer

Ingenjörer ska ha en bra lön och en god löneutveckling

Sverige och världen klarar sig inte utan ingenjörer. Arbetsgivarnas lönsamhet och mycket av vår välfärd finns tack vare ingenjörerna. Ingenjörernas löner är viktiga drivkrafter för att fortsätta säkerställa detta. 

Förbundsordförande Ulrika Lindstrand: "Tillsammans med våra förtroendevalda behöver vi tillföra ny energi i arbetet med att förbättra ingenjörernas löneutveckling."

Därför ska ingenjörerna ha en bra lön

  • Ingenjörerna har en krävande högskoleutbildning.
  • Ingenjörernas måste löpande uppdatera sin kompetens för att kunna gå hand i hand med, men också driva på teknikutvecklingen.
  • Ingenjörerna har ett utvecklingsuppdrag och samhällsansvar som få andra yrkesgrupper har.
  • Ingenjörerna skapar värde och är en investering för arbetsgivaren.
  • Ingenjörernas prestation, ansvar och bidrag till verksamheten är avgörande för arbetsgivarens lönsamhet.
  • Bra löner och villkor är en konkurrensfördel för att attrahera och behålla de bästa ingenjörerna.
  • Behovet av ingenjörer ökar. Attraktiva löner är en av drivkrafterna för att utbilda sig till ingenjör.

Bättre löneutveckling för ingenjörer

Förbundsordförande Ulrika Lindstrand berättar i filmen om samhällets utmaningar och omställning där utveckling av ny teknik är avgörande - att världen inte klarar sig utan ingenjörer helt enkelt. Samtidigt visar statistiken att medellönen för ingenjörer sjunker i relation till andra yrkesgrupper. Det är oroväckande både för ingenjörernas prestation och motivation i nutid och på sikt för att framtidens unga ska välja ingenjörsyrket. En bra lön och löneutveckling är en viktig drivkraft.

Vi måste öka trycket på arbetsgivaren

Lön är en prioriterad fråga för Sveriges Ingenjörers medlemmar. Förbundet arbetar aktivt med att förstärka och förbättra förutsättningarna för att ingenjörerna ska premieras i löneutrymmet, i samband med lönerevisionen, och i sina individuella löneutvecklingar.

Arbetsgivarna måste prioritera ingenjörernas löneutveckling. De måste tillämpa och följa löneavtalets intentioner.

Som förtroendevald ska du säkerställa att löneavtalet tillämpas och efterlevs. Genom löneprocessen får du en unik möjlighet att påverka den lokala lönebildningen på din arbetsplats.

Medlemmarna kan påverka sin egen löneutveckling och sätta press på arbetsgivaren i lönesamtalen.

Tänk långsiktigt - tillsammans kan vi påverka

Arbetet med löneprocessen och den lokala lönebildningen är ett kontinuerligt och långsiktigt arbete. Förändringar och förflyttningar tar tid. Hör av dig till oss så diskuterar vi era utmaningar och förutsättningar. 

Kontakta Rådgivningen.

 

Så blir du en bättre löneförhandlare

Grundkurs på webben

Lär dig om din fackliga roll, lön, MBL, varför man ska vara med i facket och mycket mer. Du får grundläggande kunskap för att komma i gång i uppdraget och går kursen när det passar dig.

Logga in till webbkurs

Sveriges Ingenjörer Play

Titta och lyssna när det passar dig. Via vår playsida kan du lyssna på Ingenjörspodden och se våra inspelade webbinarier när du vill. Fler kommande webbinarier hittar du i vårt kalendarium.

Logga in till Sveriges Ingenjörer Play

Våra kurser

Här hittar du information om innehåll och upplägg för vår fackliga utbildning.

Våra kurser
Till toppen