Sveriges Ingenjörer

Tips inför lönesamtalet

Underskatta inte värdet av att förbereda dig inför lönesamtalet. Här får du tips om hur du går till väga. 

Ta del av tipsen

Ta kontrollen över ditt lönesamtal

Vad har du åstadkommit under året? Skriv ner konkreta exempel löpande så att du inte glömmer något viktigt till ditt lönesamtal. Pia Bäckström, ombudsman och löneexpert på Sveriges Ingenjörer, guidar dig inför lönesamtalet.

Så tar du kontroll över lönesamtalet

När chefen och du inte har samma syn på din lön

Några av de vanligaste skälen en chef kan ha till att inte höja lönen så mycket som du vill – och argumenten du kan använda i er fortsatta diskussion.

Så bemöter du argumenten

Tips efter lönesamtalet

Hur gick lönesamtalet? Läs våra tips om vad som är bra att tänka på efter att du haft lönesamtal med din chef.

Ta del av tipsen

Utvecklingssamtal

Se till att ha ett årligt utvecklingssamtal med din arbetsgivare. Det är ett tillfälle att fokusera på just din utveckling vad gäller arbetsuppgifter, resultat, arbetssituation och kompetens.

Ditt utvecklingsamtal

Få svar på de vanligaste lönefrågorna

Våra löneexperter ger svar på de vanligaste frågorna som uppkommer i samband med lön. Vi har samlat våra löneexperters bästa tips och råd kring vanliga lönefrågor.

Läs svaren här

Övertidsersättning

Logga in för att se statistik på rätt till särskild övertidsersättning och beräkna värdet av din övertid.

Mer om övertid

Lönelexikon

Här hittar du de vanligaste orden i avtalsrörelsen och deras betydelse.

Använd vårt lönelexikon inför lönesamtalet

Använd lönestatistiken

Saco Lönesök är uppdaterad med 2021 års lönestatistik. Jämför din lön med andra ingenjörer i samma bransch eller yrkesroll.

Allt om lönestatistik

Rekommenderad ingångslön

Ingångslönen kan vara avgörande för din framtida löneutveckling, men vilken nivå är rimlig? Här hittar du våra rekommendationer och tips inför din första löneförhandling.

För dig som är ny ingenjör

Så bemöter du chefens argument

"Jag vet inte vad du har gjort eftersom du har jobbat hemifrån".

Chefens ansvar är att bedöma din prestation oavsett om du jobbar på kontoret eller på distans. Det bör ha funnits flera tillfällen under året där chefen haft möjlighet att ta reda på vad du har presterat och hur du har utvecklats. Men var förberedd på att distansarbete kan ha påverkat chefens insyn. Du måste helt enkelt försäkra dig om att chefen vet vad du har gjort.

"I år är det 2,0% enligt avtalet".

Din löneökning ska baseras på din individuella prestation och ditt bidrag till verksamheten. 2,0% är en central siffra och riktmärke, som chefen ska kunna anpassa till dig som individ.

"Mina händer är bakbunda, jag får inte mer pengar från HR."

Lönesamtalet ska handla om din löneutveckling. Begär konkreta förslag och tydliga mål på vad du behöver göra för att höja din lön. Fråga vad man har budgeterat till lönepåslagen.

"I år satsar vi på de yngre."

Även om arbetsgivaren eller din chef vill satsa på en speciell grupp ska din lön fortfarande baseras på din prestation och ditt bidrag till verksamheten.

Till toppen