Sveriges Ingenjörer

Tips inför lönesamtalet

Underskatta inte värdet av att förbereda dig inför lönesamtalet. Här får du tips om hur du går tillväga. 

9 tips inför ditt lönesamtal

Vad du bör tänka på och förbereda inför din löneförhandling.

Löneutvecklingen och världsläget

De grundläggande principerna för årets lönerevision är de samma som tidigare. Om du har presterat enligt - eller över - förväntan och utvecklats i ditt arbete ska du begära och kunna få en bra löneökning.

Trots det osäkra världsläget är den inhemska arbetsmarknaden mycket god för ingenjörer. Den stora omställningen till ett hållbart samhälle och de nya industrietableringarna i Sverige är starkt bidragande orsaker.

Med ökade möjligheter till hem- och distansarbete är den geografiska barriären mindre och arbetsgivarna behöver erbjuda goda villkor och löner för att både  behålla och locka till sig nya ingenjörer.

Ta kontrollen över ditt lönesamtal

Vad har du åstadkommit under året? Skriv ner konkreta exempel löpande så att du inte glömmer något viktigt till ditt lönesamtal. Pia Bäckström, ombudsman och löneexpert på Sveriges Ingenjörer, guidar dig inför lönesamtalet.

Så tar du kontroll över lönesamtalet

När chefen och du inte har samma syn på din lön

Några av de vanligaste skälen en chef kan ha till att inte höja lönen så mycket som du vill – och argumenten du kan använda i er fortsatta diskussion.

Så bemöter du argumenten

Lyckas med ditt lönesamtal

Vänta inte tills du sitter med din chef, utan förbered dig i förväg. Emma Sallnäs, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, ger dig sina bästa tips för lönesamtalet på tre minuter.
Till toppen