– Vi är så glada att så många ingenjörer 2023 valt att bli nya medlemmar. Medlemstillväxten var stor i alla medlemskategorier, inklusive antalet studentmedlemmar, vilket vi är särskilt glada över. Ingenjörsstudenterna är framtidens problemlösare och förtjänar en arbetsmarknad med rättvisa villkor där de får möjlighet att utvecklas i arbetslivet, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
2023 innebar för Sveriges Ingenjörer bland annat förhandlingar om nytt industriavtal, en efterlyst regeringssatsning på ingenjörers utbildning och ett kollektivavtal med Klarna:
– Ingenjörerna fortsätter att vara nyckelkompetenser för att lösa de samhällsutmaningar som vi står inför, och för att kunna ta dessa steg så behöver de tryggheten i sitt fackliga medlemskap, säger Ulrika Lindstrand.
Avtalsgranskning är en av de medlemsförmåner som fler än vanligt tagit hjälp med under året, vilket visar att ingenjörerna i en rörlig arbetsmarknad passar på att byta jobb och ta nya steg i karriären. Även ekonomiskt pressade arbetsgivare har lett till ett större antal förhandlingsärenden om arbetsbrist.
– Ett yrkesliv kan snabbt förändras, och på ett oväntat sätt. Den vanliga månadslönen kan bli halverad med enbart a-kassa för anställda ingenjörer som saknar vår fackliga inkomstförsäkring. I en tid med uppsägningar är trygghetsförmånerna en garant för att så snabbt och smidigt som möjligt komma i ny sysselsättning, säger Ulrika Lindstrand.
För tredje året i rad tillhör Sveriges Ingenjörer de svenska organisationer som allmänheten anser har högt anseende. I Kantar Publics Anseendeindex 2023 har förbundet dessutom bäst resultat bland fack- och arbetsgivarorganisationer.