Anmäl dig våra fackliga kurser som syftar till att ge dig som förtroendevald en bra grund för ditt fackliga uppdrag.
För närvarande är det inte möjligt att genomföra fysiska kurser.
Vi följer utvecklingen av Covid-19 kontinuerligt.
Ta gärna del av vårt digitala stöd:
För dig som är ny förtroendevald ger grundkursen både praktisk och teoretisk kunskap för att komma igång med ditt uppdrag. Vi går igenom regelverket som styr det fackliga arbetet med kollektivavtal och de viktigaste arbetsrättsliga lagarna. Du lär dig stödja och kommunicera med medlemmar, samverka med arbetsgivaren, få inflytande i verksamheten och utveckla det fackliga arbetet.
Kursen vänder sig till dig som är ny facklig förtroendevald inom privat sektor. Vi har under 2020 ett nytt upplägg enligt nedan.
Kursen vänder sig till dig som är ny facklig förtroendevald eller kontaktperson med förhandlingsmandat inom statlig sektor.
Delar ur innehållet:
Kursen vänder sig till dig som är ny facklig förtroendevald eller kontaktperson med förhandlingsmandat inom kommunal sektor.
Delar ur innehållet:
När du har gått facklig grundkurs finns olika temakurser att gå vidare med. Målet är att du ska utvecklas som förtroendevald och få fördjupad kunskap inom olika områden. Läs mer om våra kurser nedan. Kurserna ges i vissa fall endast vid ett tillfälle per år eller termin.
Vi arbetar med ledarrollen generellt och i förhållande till föreningsstyrelsen, medlemmarna och arbetsgivaren. Kursen varvas med praktiska övningar, diskussioner, egna reflektioner samt teoriavsnitt.
För dig som genomgått den fackliga grundkursen och är nyvald facklig ordförande eller vice ordförande inom samtliga sektorer på arbetsmarknaden. Endast en person från samma styrelse.
Få insikt och kunskap om olika tekniker och strategier i en förhandling.
För dig som genomgått den fackliga grundkursen och har viss förhandlingserfarenhet. Samtliga sektorer.
Lär dig mer om förhandlingens olika faser och vad du ska tänka på under respektive fas.
Kursen vänder sig till dig som har förhandlingserfarenhet. Du har deltagit i och drivit förhandlingar som lokalt facklig förtroendevald i minst två år. Du ska även ha genomgått facklig grundkurs. Samtliga sektorer.
Lär dig hur de regler som gäller för dig som fackligt förtroendevald och för arbetstagare vid arbetsbristsituation ser ut och få praktiska tips om hur du ska agera som facklig företrädare. Kursen behandlar anställningsskyddet i LAS, lagen om anställningsskydd.
Någon gång kan du ställas inför beskedet att en del av ditt företags verksamhet ska läggas ner och uppsägningar är ett faktum.
Du som är förtroendevald på ett företag inom privat sektor kan delta. Du ska ha genomgått facklig grundkurs.
Stärk din roll som löneförhandlare. Få insikt och kännedom i hur de centrala parterna lagt upp löneprocessen och hur man lokalt genomför den.
Du som är engagerad i det lokala lönerevisionsarbetet inom privat sektor. Du ska ha gått den fackliga grundkursen och ha minst ett års erfarenhet av lokalt fackligt arbete. Du har fördel av att ha deltagit i lönerevisionsarbetet genom att du då kan relatera till egna erfarenheter.
Löneavtalet RALS-T löper tillsvidare där syftet med avtalet är att skapa bättre förutsättningar för långsiktigt arbete med lokal lönebildning. Den praktiska tillämpningen bygger dels på dina kunskaper om löneprocessen, dels på medlemmarnas kunskaper om innebörden i det lönesättande samtalet. Vi varvar teoretiska genomgångar med praktiska övningar.
Du som är engagerad i det lokala lönerevisionsarbetet inom statlig sektor och löneavtal RALS-T. Du ska ha gått den fackliga grundkursen och ha erfarenhet av lokalt fackligt arbete. Du har fördel av att ha deltagit i lönerevisionsarbetet genom att du då kan relatera till egna erfarenheter.
Dagen syftar till att stärka dig i din roll och uppdatera dig inför kommande löneöversyn. Genom ökad kunskap om tillämpningen av löneavtalet HÖK T, har du verktyg för öka kravet på din arbetsgivare att åstadkomma en bra process kring löneöversynen.
Under dagen presenteras också förbundets material och statistik som du kan ha som stöd i löneprocessen.
• Vad ska vi respektive arbetsgivaren ta upp vid den inledande överläggningen?
• Hur ska dialogen se ut?
• Vad kan vi göra om processen inte fungerar?
• Vad ska tas upp i avstämningen?
Mötet vänder sig till dig som är engagerad i det lokala löneöversynsarbetet inom kommunal sektor och löneavtal HÖK-T. Du ska ha gått den fackliga grundkursen och ha erfarenhet av lokalt fackligt arbete. Du har fördel av att ha deltagit i löneöversynsarbetet genom att du då kan relatera till egna erfarenheter.
Bli säkrare i rollen som MBL-förhandlare och "samverkare". Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du kan använda MBL som påverkansinstrument i din fackliga roll.
Du ska ha gått grundkursen och ha varit fackligt förtroendevald i minst ett år. Alla sektorer.
I din roll som fackligt förtroendevald kan medlemmar ta kontakt med dig för att få hjälp i olika situationer som är svåra. Det kan till exempel vara vid omorganisationer, vid varsel och uppsägningar.
För dig som genomgått den fackliga grundkursen. Samtliga sektorer.
Temakurser för dig som är skyddsombud.
Lär dig mer om din roll som skyddsombud och hur du kan arbeta med arbetsmiljöfrågor på din arbetsplats. Enligt lagen ska arbetsgivaren och fackliga organisationer i samverkan diskutera vilken utbildning skyddsombudet behöver. Har företaget en skyddskommitté ska den ta upp frågan. Skyddsombudets rätt till utbildning finns också med i vissa kollektivavtal.
För dig som är ny som skyddsombud. Samtliga sektorer.
Kursen ger ett helhetsperspektiv på arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete och utvecklar deltagarnas förmåga till eget lärande.
Kursen ger deltagarna kunskaper om lagar och bestämmelser. Kursen tar upp hur det är möjligt att påverka sin egen och andras arbetsmiljö för att förhindra psykisk och fysisk ohälsa och medverka till goda arbetsförhållanden.
Kursen leds av diplomerade handledare. Vi använder BAM-metodiken (problembaserat lärande).
För dig som är förtroendevald och skyddsombud. Samtliga sektorer.
Vi samarbetar även med Prevent, som anordnar en mängd utbildningar för dig som vill bli eller vill utveckla dig i rollen som skyddsombud. Bland annat kan du utbilda dig inom systematiskt arbetsmiljöarbete. Om du anmäler dig och deltar på en kurs som anordnas av annan kursarrangör, t ex Prevent är det din arbetsgivare som ska bekosta kursavgiften.
Se aktuella kurser hos Prevent.
Kontakta Annica Danhard eller Anna Novotny på:
telefon 08-613 80 00
e-post kurs@sverigesingenjorer.se