Sveriges Ingenjörer

Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin

Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
2025-04-01 09:12
Avtalsrörelse
Avtal2025
Lönerörelse
Lönesamtal
Facken inom industrin
Facken inom industri: Peter Hellberg, förbundsordförande Unionen; Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall; Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer; Eva Guovelin, förbundsordförande Livs och Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS .

– Det här är ett av de högsta avtalen i industriavtalets historia. Vi har enats om nivåer på över tre procent båda åren. Om Sverige ska ha världsledande företag måste vi ha världsledande ingenjörskompetens kvar i landet, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Det nya märket som är normerande för löneökningarna på svenska arbetsmarknaden blir 6,4 procent på två år. Det har Sveriges Ingenjörer förhandlat fram som en del av Facken inom industrin. Avtalen ger goda förutsättningar för reallöneökningar och det ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft.

Vi krävde att arbetstidsförkortning skulle införas i de industriavtal som saknade system och det har vi fått igenom. De kollektivavtal som redan hade system för arbetstidsförkortning har nu fått utökad avsättning, säger Ulrika Lindstrand.

Sveriges Ingenjörer tycker att arbetstiden bäst regleras i kollektivavtal och att de avtalade formerna har fungerat bra – för både arbetsgivare och arbetstagare – och att systemet med tidbanker ger flexibla möjligheter till återhämtning och balans.

– Nu väntar lönesamtal på alla arbetsplatser med kollektivavtal, eftersom årlig lönerevision är en framförhandlad rättighet. Vi hoppas på bra lokala förhandlingar om löneökningar som speglar våra ingenjörsmedlemmar avgörande betydelse för företagens produktion, innovation och lönsamhet, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer.

De nya avtalen gäller från den 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027. Avtalen ger ett värde på 3,4 procent den 1 april 2025 och 3,0 procent den 1 april 2026.

Dessa är kollektivavtalen inom industrin:

  • Teknikföretagen – Teknikavtalet (Teknikavtalet TAG kollektivavtal
  • TechAlliance – Tekniktjänsteavtalet (Tech Alliance kollektivavtal
  • Industriarbetsgivarna inom Gruv, Stål & Metall, Svetsmekanik, Byggnadsämnen, Sågverk – Allmänna anställningsvillkor för tjänstemän inom basindustrin
Till toppen